• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezentúl így válthatod ki a gyógyszereidet

Lapszemle 2020.06.20 Forrás: Pénzcentrum
Ezentúl így válthatod ki a gyógyszereidet

A gyógyszerek telefonos rendelésének lehetősége a veszélyhelyzetet követő 90. napig marad velünk.

A veszélyhelyzet megszűnésével egy csapásra rengeteg, a járvány alatt átmenetileg meghozott könnyítő rendelkezés veszítette hatályát, azonban vannak továbbra is fennmaradó rendelkezések az élet minden területén, így a gyógyszerellátásban is. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége összegyűjtötte az összes változást, illetve a veszélyhelyzet megszűnését követően is fennmaradó rendelkezést. Mutatjuk a legfőbb tudivalókat a gyógyszertárakról, gyógyszerkiváltásról - írja a penzcentrum.hu.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a kormányzat számos rendkívüli intézkedést vezetett be a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A járvány első hullámának lecsengésével a bevezetett intézkedések egy részére már nincs szükség, más részét azonban a továbbra is érdemes megtartani. A gyógyszertárak működésével és a gyógyszerellátással kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályok egy része csak átmeneti, azonban vannak olyanok is, melyek hosszabb ideig velünk maradnak.

...

A veszélyhelyzet ideje alatt a személyes érintkezések számának csökkentése és az idősebb korosztály fokozottabb védelme is egyaránt fontossá vált. Ennek elősegítésére két fontos intézkedést is hoztak a gyógyszerellátásban. Az egyik, hogy a krónikus betegeknek nem kell személyesen megjelenniük a háziorvosi rendelőkben, ha a rendszeresen szedett gyógyszereiket szeretnék újra felíratni. Elegendő, ha telefonon felhívják a rendelőt, és az azonosítást követően megbeszélik, hogy melyik készítményt kell felírnia az orvosnak. A másik, hogy az elektronikusan felírt vényeket egyszerűsített módon, a TAJ szám bemondása alapján is ki lehet váltani a gyógyszertárakban, amivel könnyebben tudjuk beszerezni a gyógyszereket a rokonainknak és ismerőseinknek.

A gyógyszerek telefonos rendelésének lehetősége egyelőre csak átmenetileg marad velünk, erre a veszélyhelyzetet követő 90. napig lesz lehetőség a telemedicina keretében nyújtható egészségügyi szolgáltatások között. Más a helyzet a TAJ szám bemondása alapján történő gyógyszerkiváltással. Az eredeti tervek szerint erre is csak 90 napig lett volna lehetőség a veszélyhelyzetet követően, azonban egy bizottsági módosító javaslat törölte a határidőt a törvényi rendelkezésből. Így - újabb rendelkezésig - a jogszabály alapján az elektronikus vényeket felírási igazolás vagy meghatalmazás nélkül is ki lehet adni annak, aki a személyazonosságát igazolja és tudja a beteg TAJ számát.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink