• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezer orvost vesztett Magyarország

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Közel ezer orvos ment el külföldre az elmúlt egy évben.

Az államtitkár szerint kevesebb, a kamaraelnök szerint több, mint az elmúlt években. Csongrád megyéből viszonylag kevesen vállalnak munkát a határainkon túl, de a klinikákon például idén több az elvándorló, mint ahány friss diplomás jön a helyükre – írja a delmagyar.hu portálja.

Egy év alatt közel ezer orvost vesztettünk – ez derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikájából. Idén novemberig 912 orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldön vállalhasson munkát. A számokat eltérően értelmezi a miniszter és az orvoskamara elnöke. Előbbi az orvoselvándorlás ütemének csökkenését, utóbbi soha nem látott mértékét olvassa ki belőlük.

A statisztika tartalmazza azokat a külföldi diákat is, akik Magyarországon megszerezve diplomájukat hazatértek – jegyezte meg Szócska Miklós. Az előző évhez képest kevesebb kérelem futott be, hiszen 2011-ben 924 magyar orvos kérte ezt az engedélyt. Ráadásul egy év alatt csökkent a szakvizsgával még nem rendelkező, vagyis a fiatal orvosok igényléseinek aránya is, ami az államtitkár szerint akár már a béremelés, illetve a rezidensek ösztöndíjprogramjainak eredménye is lehet – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke évértékelőjében úgy fogalmazott: az orvosmigráció könnyen lehet, hogy év végéig újabb rekordot dönt. Eddig még minden év rosszabb volt, mint az előző, és az idei év sem mutat csökkenést – nyilatkozta Éger. Mivel a negyedik negyedévben már látható a következő év költségvetése, ez mindig lendít az elvándorlási szándékon. Évek óta több az elvándorló, mint ahányan végeznek az egyetemen. Bár szakmacsoportok szerint nem készült gyűjtés, a fogorvosok, a háziorvosok és az aneszteziológusok a legkeresettebbek külföldön.

Csongrád megyét nem érinti kiemelkedő mértékben az orvoselvándorlás. A vidéki kórházakból idén egyetlen orvos sem ment külföldre. Deszken egy radiológust kénytelenek nélkülözni másfél éve, Makón pedig egy radiológus, két belgyógyász és egy sebész munkaviszonya szűnt meg a külföldi munkavállalás miatt. Az ő helyüket sikerült betölteni. A Szegedi Tudományegyetem klinikáin január és november között 40 orvos diplomás belépő és 53 orvosdiplomás kilépő volt.

A háziorvosoknál sem jellemző a nagymértékű elvándorlás. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke becslése szerint a 260 doktorból 1-2 százaléknyi dolgozik külföldön. Ők azonban azt mondják, nagyon megéri. Volt, aki a 8 millió forintot érő praxisát is itt hagyta. Nem tudta eladni, és azt mondta, az árát kint 3 hónap alatt megkeresi. De olyan is van a megyében, aki pár hétig dolgozik külföldön, aztán hazajön, majd megint kimegy – mondta Szilárd doktor. Külföldön jóval nyugalmasabb a munka: kisebb a betegforgalom, és a szabályok is egyértelműbbek. Az idősebbek persze már nem vállalkoznak erre, de akinek van jó nyelvtudása, és kellően mobilis, jól jár, ha a határainkon túl nézegeti az állásajánlatokat – tette hozzá Szilárd András.

Legolvasottabb cikkeink