• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezeregyszázan kaptak béremelést a Balassában

Lapszemle Forrás: TEOL

A Balassa János megyei kórház több mint ezeregyszáz alkalmazottja részesült béremelésben az Országgyűlés döntése alapján.

A január 1-től visszamenőlegesen járó béremelés a megyei kórházban 140 orvost érintett, ők átlagosan havi bruttó 56 ezer forinttal többet kaptak. A szakdolgozók (szakápoló, műtős, betegvezető) összesen 875-en átlagosan havi bruttó 12 200 forint, míg az egyéb felsőfokú végzettségűek (biológus, vegyész, pszichológus) összesen 12-en, átlagosan havi bruttó 9000 forint béremeléseben részesültek január 1-től visszamenőleg – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Dr. Németh Csaba, a megyei kórház orvos-igazgatója közölte, az egyes kategóriákban jelentős eltérések lehetnek az egyes emberek béremelésében. Az orvosok tekintetében például a jogszabály szerint 68 820 forint járt azoknak, akiknek a havi rendszeres bruttó bére nem érte el a 350 ezer forintot. Akiknek ennél több, ott sávosan csökkent a béremelés mértéke.
A megyei kórház 56 ezer forintot átlagos orvosi emeléséből látható, hogy kevéssé van alatta a maximális tételnek, tehát a béremelésben részesülő orvosoknak csak kis hányada keresett burttó 350 ezer forint fölött. A kórháznak természetesen nemcsak 140 orvosa van, hanem közel százzal több, azonban az emelés csak az alkalmazottakra vonatkozott, a szerződéssel dolgozókra nem.

A szakdolgozók átlagos béremelése kevésnek látszik az orvosokéhoz képest, de itt figyelembe kell venni, hogy hatszor annyian részesültek emelésben, mint az orvosok, és nagyobb volt a szórás is, a 2500 forinttól a 25 ezer forintig. Itt az emelés a közalkalmazotti bértábla szerint történt.

Mint ismert, az Országgyűlés júniusban fogadta el az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatos törvényt. Országos szinten 86 ezer fő, közöttük 67 978 a betegellátásban közvetlenül résztvevő szakdolgozó és egyéb egészségügyben dolgozó részesült béremelésben. A pénzt január 1-ig visszamenőlegesen egy összegben fizették ki a számukra. Az emelés azokra az egészségügyi dolgozókra vonatkozott, akik 2012. január 1. és 2012 július 1. közötti időpontban munkaviszonyban álltak, és annak a munkáltatónak kellett kifizetnie, ahol az egészségügyi dolgozó július 1-jén alkalmazásban áll - emlékeztet a lap.