• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Házát hagyta a kórházra az idős beteg

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Olykor előfordul, hogy olyan adomány érkezik, amely csak a raktárakban porosodik.

Manapság minden adománynak örülni kell. Így vannak ezzel az egészségügyben is, ahová a jelenlegi helyzetében minden segítség, legyen az apróbb-nagyobb, jól jön. A legtöbb kórház rendszeresen kap hazai és külföldi adományokat, melyeket az ápolásban és gyógyító munkában egyaránt fel tudnak használni. A társadalmi szerepvállalás keretében jól működő magyarországi cégek időről időre támogatják az egészségügyi intézményeket, emellett lelkes külföldi adományozók segítségére számíthatnak a kórházak. Ez utóbbival azonban érdemes vigyázni, hiszen a számos értékes, valóban jól hasznosítható eszköz és műszer mellett olykor előfordul, hogy olyan adomány érkezik, amely csak a raktárakban porosodik – írja a Szoljon.hu.

Bár a jól ismert mondás szerint ajándék lónak ne nézd a fogát, akad olyan kórház, amelynek képviselője az ilyen helyzetek elkerülése érdekében inkább előzetesen felméri a felajánlott készletet, így csak a valóban szükséges dolgok érkeznek meg. Mindenki egyetért azonban abban, hogy az a legszerencsésebb eset, amikor a segítő fél és az adományban részesülők előzetesen egyeztetnek róla, épp mire van szüksége az adott intézménynek. Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy hírességek is jótékonykodnak. Így legutóbb például Mága Zoltán hegedűművész segítette adományával a megyei kórház gyermekosztályát.
Az egyik legnemesebb emberi gesztus a támogatási szándék, melyre az utóbbi időben az egészségügy és így – a mi intézetünk is – egyre jobban rászorul – húzta alá Maroska Anikó, a Hetényi Géza kórház ápolási igazgatója.

A lehetőségeken és a pályázati forrásokon kívül is minden adódó alkalmat megragadunk az eszközpark korszerűsítésére, a betegek ellátásának javítására. A nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően a közelmúltban több támogatás is érkezett a kórházba, mintegy 77 millió forint összegben. Ebből az összegből az intézeti prioritási lista alapján vásároltunk berendezéseket. Mindemellett Fodor Gusztáv református lelkész, a tiszaörsi székhelyű Református Szociális Szolgáltató Központ igazgatója közreműködésével holland alapítványi adomány is érkezett az intézetbe 3,5 millió forint értékben – mondta Maroska Anikó.

A karcagi Kátai Gábor Kórház évente több alkalommal kap tárgyi adományokat külföldi és magyar magánszemélyektől, alapítványoktól, szervezetektől – nyilatkozta Czinegéné Bődi Szilvia ápolási igazgatóhelyettes. Ezeket az adományokat a gyógyításban és ápolásban is felhasználják. A közelmúltban a legjelentősebb ilyen adomány egy színes szív-ultrahangkészülék volt, s a jótékony motoros futam tagjai is már több mint négymillió forintnyi adománnyal segítették az újszülött-, csecsemő és gyermekosztályt. Az adományokat a megfelelő szakmai és műszaki szabványok szerinti ellenőrzés után hasznosítja az intézmény.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház szintén folyamatos kapcsolatban áll segítő szervezetekkel. Dr. Bálint Péter igazgató elmondta, hogy a legjelentősebb segítséget hosszú ideje a Magyar Johannita Segítőszervezettől kapják, amely jellemzően a németországi Johannita szervezet útján segíti a jászberényi intézményt. Eddig közel negyven, nagyértékű kórházi ágyat kaptak ettől a szervezettől, ami összességében mintegy 10-15 millió forintos értéket képvisel. Ezen kívül kórházi kisegítő eszközöket, betegszállító kocsikat, de akár ruhaneműt és élelmiszert is kaptak már, sőt előfordult, hogy egy idős betegük adományként a házát hagyta a kórházra.

A mezőtúri kórház főként kisebb adományokat szokott kapni az alapítványán keresztül, de természetesen minden segítségnek örülnek. Egy-két vállalkozó, helyi cég szokott támogatni bennünket, a nagyobb, országos akciókból mi általában kimaradunk – közölte dr. Csellár Zsuzsa, a kórház ügyvezető igazgatója, hozzátéve azt is, a legnagyobb segítség mostanában egy fél milliós textiladomány volt, ez óriási segítséget jelentett. Emellett 3-400 ezer forintnyi támogatást kaptuk, ami szintén nagy könnyebbség az egészségügy mai helyzetében.

A Szolnoki MÁV Kórház mindeközben szinte teljes mértékben saját önerejére szorul, azon kevesek közé tartozik, akiket rendre „kifelejtenek", amikor a támogatásokról döntenek. Már idejét sem tudom, mikor kaptunk utoljára bármilyen adományt segítő szándékú cégektől vagy magánszemélyektől – mondta dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. Úgy tűnik, a mi kórházunkat elkerülik ezek az adományok, pedig természetesen mi is jól tudnánk hasznosítani az esetleges felajánlásokat a mindennapi gyógyító munkában – fűzte hozzá dr. Rudner.

Amint dr. Stankovics Éva, a hatvani Albert Schweitzer Kórház ügyvezető igazgatója elmondta, rendkívül jó kapcsolatot ápolnak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei elektronikai céggel, ahol rendszeresen a hatvani kórház dolgozói végzik a szűrővizsgálatokat. Cserébe számítógépes monitorokat kap az intézmény. A tavalyi év karácsonyán 15, a múlt hónapban 30 új monitorral segítették a kórházat. Sőt a cég vezetői önkéntes munkát is vállaltak, tavasszal a költségeket is vállalva kifestették a nyolc emeletes lépcsőházat.