• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezért hullik és változik a haj a kemoterápia hatására

Lapszemle 2021.10.08 Forrás: otszonline.hu
Ezért hullik és változik a haj a kemoterápia hatására

A kemoterápia alatt és végeztével a betegek a hajuk változásait észlelhetik és sokakat igen érzékenyen érint ez a folyamat.

Kemoterápia során igen gyakori a hajhullás, az alkalmazott gyógyszerektől függően a betegek mintegy 65%-ában jelentkezik. A kemoterápia számos egyéb módon is hatással lehet a hajra, többek között érzékenyítheti a hajas fejbőrt, megváltoztathatja a haj színét és textúráját, a megváltozott haj érzékenyebb lehet a kefélésre, vagy a hajápoló szerekre - írta az otszonline.hu. A hajhullás ritka esetekben akár végleges is lehet. A haj kemoterápiára adott reakciója függ a beteg életkorától, a kezelésre adott választól, az általános állapottól is. Az elváltozás hossza is különböző, függ magától a betegtől és kezelésétől is.

A kemoterápiás anyagok az osztódó sejteket károsítják, és mivel a ráksejtek jóval gyakrabban osztódnak, mint a normális sejtek, ezért a kemoterápia nagyobb valószínűséggel találja el őket. A kemoterápia azonban a szervezet sokféle egészséges sejtjére is hat, különösen azokra, amelyek gyorsabban nőnek és szaporodnak, így többek között a hajhagymákra (folliculusokra) is. A haj folliculusai gyorsan nőnek és szaporodnak, legalább 90%-uk a kemoterápiára fokozottan érzékeny állapotban van, ezért vezet a kezelés gyakran hajhulláshoz.

A kemoterápia lezajlása után a gyógyszerek a gyógyszerek lassan távoznak a szervezetből és az érintett, de nem elpusztult sejtek is lassan találnak magukra. A haj folliculusai a lassú „gyógyulásuk” során egyes betegeknél más típusú hajat képezhetnek, a haj megváltozhat, „chemo” fürtök keletkezhetnek. A kemoterápia utáni haj elváltozások kialakulásában számos tényező szerepel: a gének, az egészségügyi anamnézis, a haj típusa, a haj reagálása a kemoterápiás szerekre, de maga a kemoterápiás anyag, annak dózisa és adagolásának hossza is szerepet játszik.

Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a kemoterápia után 3-6 hónappal indul meg az ismételt hajnövekedés (Rossi). Először a haj igen vékony lehet textúrája, színe egyéb is módon változhat. ában, vagy a színében. Amint a szervezetből kiürül a kemoterápia során használt szer, ismét egészséges sejteket kezd termelni, a haj a szokásos formájában kezd visszanőni. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink