• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezért kell 10-12 órát várni a sürgősségin

Lapszemle Forrás: penzcentrum.hu

Vannak, akik azért mennek az SBO-ra, mert ott 5-10 óra alatt elvégezik az egyébként hetes-hónapos várólistás vizsgálatokat.

Hónapról hónapra hallani olyan esetről, amikor súlyos betegek akár 10-12 órán át kellett várakozzanak a sürgősségin. Utánajártunk, mi lehet az oka annak, hogy fél napokat kell vesztegelni a kórházi folyosón, akár étlen-szomjan, és hogy mi lehetne a megoldás - olvasható a pénzcentrum.hu portálján.

Az elmúlt hetekben, hónapokban sorra jelentek meg a magyar sajtóban olyan cikkek, amelyek a sürgősségi osztályokon uralkodó áldatlan állapotokról számolnak be. Nem ritka, hogy valaki 9-10 órát vesztegel a folyosón. Így járt olvasónk is.

Több mint kilenc órát töltöttem az egyik budapesti kórház sürgősségi osztályán - írta a Pénzcentrum egyik olvasója, aki egy antibiotikumos kezelés után néhány nappal egyre súlyosbodó alhasi fájdalmakkal kereste fel az orvosi ügyeletet, mert a háziorvosa épp nem rendelt. Az orvosi ügyeleten megvizsgálták, vakbélgyulladásra gyanakodtak, ezért a sürgősségi osztályra irányították a 30 éves nőt. A vérvétel gyorsan megvolt és relatíve hamar, alig 1-2 órás várakozás után sor került az orvosi vizsgálatra is - mondta. Az orvos ultrahang-vizsgálatot rendelt el, erre közel 5 órát kellett várni, majd további 2 óra múlva jött egy sebész, aki azt mondta, azonnali beavatkozásra nincs szükség, de keresse fel mielőbb a kezelőorvosát. Végül a zárójelentés nélkül, saját felelősségre távozott a kórházból, mert a papírra még további másfél-két órát kellett volna várni.

A háziorvos aztán a következő rendelésen fogadta, adott gyógyszert, a tünetek enyhültek majd teljesen el is múltak, ám néhány hónap múlva újra jelentkezett az alhasi fájdalom, és néhány nap múlva, ahogy korábban, egyre erősebb lett. Újra elment a háziorvoshoz, aki közölte, beutalóval egy hasi és kismedencei ultrahangra nagyjából 3 hónapot kell várni, így két lehetősége van: vagy elmegy egy egészségügyi diagnosztikai képalkotó központba, és fizet a vizsgálatért, de akkor gyorsan meglesz a szükséges vizsgálat és napokon belül meglesz az eredmény is, vagy visszamegy a sürgősségi osztályra, hogy ott elvégezzék az ultrahangos vizsgálatot, mert ahhoz, hogy érdemben foglalkozni tudjon a problémával, mielőbb szüksége lenne a hasi ultrahangra.

Ultrahangvizsgálat kuponnal

Aki nem akar hónapokat várni az eredményre és nem szeretne órákat tölteni a sürgősségin egy pajzsmirigy vagy hasi ultrahang miatt, annak fizetnie kell. Az árak változatos képet mutatnak, van olyan magánintézmény ahol a pajzsmirigy vizsgálatért 22 500 forintot, máshol 17 900 forintot kérnek, de találtunk olyan intézményt is, ahol 10 ezer forintot kell fizetni. A hasi és kismedence vizsgálatért az egyik fővárosi magánintézményben 22 500, másutt 19 900, megint máshol 17 900, de találtunk olyan helyet is, ahol 13 ezer forintot kell fizetni. Viszont kuponos ajánlatokkal olcsóbban megúszhatjuk. Találtunk például a hasi és kismedence, valamint pajzsmirigy-ultrahangvizsgálatot is 9900 forintért, sőt, pajzsmirigy ultrahangot már akciósan 6490-ért is.

Ez az eset igenis gyakori, és tükröződik benne az egészségügyi rendszer túlterheltsége. A radiológus el van havazva, ezért órákat kell várni ultrahangra. A sebész is leterhelt, több órát kell várni rá. Végül a sürgősségi orvosnak még egy néhány soros összefoglalót sincs ideje írni, hogy elkészüljön a zárójelentés, mert sok más súlyosabb betegekkel foglalkozik és a dokumentáció az utolsó a sorban. A sürgősségi osztályon sajnos ez mindennapos. Egy átlagos napon a betegek 2/3-a indokolatlanul jön az osztályra, csak 1/3-uk az, aki valóban ellátásra szorul" - mondja dr. Kovács Péter, egy vidéki kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. Elmondása szerint nagyon sokan érkeznek hozzájuk is háziorvosi beutalóval, valamint rendszeresen indokolatlanul, régóta fennálló vagy banális panasszal mennek be az SBO-ra (Sürgősségi Betegellátó Osztály), mint enyhe hasmenés, székrekedés, egyszerű láz, nátha, kisebb sérülések, ezeket pedig akár otthon is elláthatnák a betegek.

Az indokolatlan esetek egy másik részét szerinte az egészségügyi rendszer elégtelensége adja: például egyszerűen nincs háziorvosa a betegeknek, vagy az orvosi ügyelet, a szakrendelés, illetve a háziorvosi szolgálat nem megfelelően működik, ezért ezeknek az ellátóhelyeknek a betegforgalma is a sürgősségi osztályra hárul. Végül az indokolatlan esetek harmadik csoportját azok adják, akiknek a panasza nem hirtelen alakult ki, de ki akarják használni, hogy a sürgősségi osztályon 5-10 óra alatt elvégezzük az egyébként hetes-hónapos várólistás vizsgálatokat. Valamilyen szinten szerintem érthető, mert gyalázatosak ezek a hosszú várólisták, de a súlyos betegektől veszik el a sürgősségi osztály erőforrásait - mondja.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink