• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ezért ke­res­nek ön­kén­te­se­ket a kór­házba

Lapszemle 2018.12.26 Forrás: ripost.hu
Ezért ke­res­nek ön­kén­te­se­ket a kór­házba

Az önkéntesek ha kell, segítenek a tisztálkodásban, evésben, ivásban, mozgásban.

Fel­hí­vást tett közzé a Ma­gyar Kór­házi Ön­kén­te­sek Ala­pít­vá­nya: olyan mun­ka­tár­sa­kat ke­res­nek, akik szí­ve­sen fog­lal­koz­nak beteg em­be­rek­kel, se­gí­tik a kór­há­zak gyó­gyító-re­ha­bi­li­táló te­vé­keny­sé­gét. Nem in­gyen ápo­ló­kat to­bo­roz­nak, hanem olya­no­kat, akik sza­bad­ide­jük egy ré­szét beteg em­be­rek­nek aján­dé­koz­zák. A Ri­post el­kí­sérte az egyik ön­kén­test a Szent János Kór­házba.

A Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány a legnagyobb, betegeket segítő alapítvány, ami több budapesti intézménnyel áll szerződésben. A Szent János Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán járunk Stefanik Ildikóval. Itt mindig elkél a testi-lelki segítség, hiszen a súlyos műtéten átesett, gyakran újra járni tanuló, mozgásszervi betegségben szenvedő betegeket segíteni, biztatni, gyakran kísérni kell, hogy a fájdalmak ellenére próbáljanak mozogni, kevésbé érezzék magukat kiszolgáltatottnak, tehetetlennek.

...

Ildikó és önkéntes társai sétálnak a páciensekkel, a közösségi szobákban felolvasnak, társasjátékot játszanak vagy kártyáznak a beavatkozásra váró, vagy a már felépülőfélben lévő betegekkel. Ha kell, segítenek a tisztálkodásban, evésben és ivásban, mozgásban.

A Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány jelenleg körülbelül száz önkéntessel dolgozik 19 kórházban, de Jani Erzsébet, az alapítvány vezetője szerint még legalább ennyi segítőre lenne szükség. „Az internetes felhívásunkra néhány nap alatt sokan jelentkeztek, ez is bizonyítja, hogy az emberekből nem veszett ki a segíteni akarás” – mondta – „Évente tartunk újabb toborzást. Az interneten és a kórházakban is lehet hozzánk jelentkezni.”

Vidéken is vannak segítők A szegedi Talentum Alapítvány 15-18 önkéntese a városi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban segíti az orvosok és ápolók munkáját. Az önkéntes betegápoláshoz nincs szükség egészségügyi képzettségre, hiszen olyan feladatokat jelent, amiket teljes biztonsággal elvégezhetnek, akár egy családtag – magyarázta Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, az alapítvány vezetője. Ezzel együtt megnézik, ki kerül be a programba, és 40 órás felkészítő képzést tartanak a számukra, ami alkalmassági vizsgával zárul, mert fontos, hogy a betegekhez felkészülten érkezzenek. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink