• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezért nem sikerül jobban élni Közép-Európában

Lapszemle 2019.10.11 Forrás: Napi.hu
Ezért nem sikerül jobban élni Közép-Európában

A régióban az emberek az egészségügyet tartják annak a területnek, ahol leginkább szükség lenne az állami kiadások növelésére.

Az elmúlt években tapasztalt masszív gazdasági növekedés hatásait nem igazán sikerült éreznie a közép- és kelet európai országoknak a társadalmi jólét szignifikáns és általános növekedésében is - vonja le a következtetést az Erste-csoport és a brit Legatum Institute frissen publikált tanulmánya, melyből a napi.hu idézett.

Az okok között példaként többek között a megnövekedett megélhetési költségeket említik a tanulmány szerzői, a különböző fogyasztási javak és szolgáltatások árai az elmúlt hét évben Magyarországon például 98, Romániában 257 százalékkal nőttek, míg az Európai Unió átlaga mindössze 36 százalék volt. ennek hatásai jól érzékelhetők, felmérések szerint a megkérdezettek mindössze 15 százaléka válaszolta azt a régiós országokban, hogy kényelmesen meg tud élni jelenlegi jövedelméből.

Komoly kihívást jelent a régiós országok számára az egészségügy kérdése is, mind a hozzáférhetőség, mind a költségek oldaláról - írják a szerzők. A betegek által közvetlenül fizetendő szolgáltatások arányának növekedése csökkenti annak megfizethetőségét és hozzáférhetőségét a társadalom legszegényebb rétegei számára. A régióban a rászorulók közel 22 százaléka nem fér hozzá a költségek miatt a szükséges egészségügyi ellátásokhoz. A hozzáférést rontják a nagyon hosszú várólisták és a szolgáltatások nem megfelelő földrajzi eloszlása is. A tanulmány szerint a régióban egy műtétre az embereknek hatszor olyan hosszú ideig kell várniuk, mint az OECD országokban átlagosan.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az emberek a régióban az emberek az egészségügyet tartják annak a területnek, ahol leginkább szükség lenne az állami kiadások növelésére. Eközben az egészségügyi beruházások és kiadások nem egy országban az EU átlag felét sem érik el a GDP arányában. De nem csak a kiadások növelésére, hanem azok elosztásának megváltoztatására is szükség lenne. A régió országainak sokkal jobban kellene koncentrálnia az elsődleges ellátás javítására, illetve a megelőzésre és az egészséges életmódra való nevelésre.

Legolvasottabb cikkeink