• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezért nőtt meg a szaruhártya-átültetésre várók száma

Lapszemle 2023.11.22 Forrás: mfor.hu
Ezért nőtt meg a szaruhártya-átültetésre várók száma

"Európában 1500-2000 euró a szaruhártya költségtérítése, a magyar egészségügy azt várta, hogy oldjunk meg valamit az európai finanszírozás 10-15 százalékából".

Laikusok számára talán érdektelen szakmai ajánlást tettek közzé az Egészségügyi Közlönyben a szaruhártya-transzplantációkról, ahol három szaruhártyabank is meg lett nevezve, mint érintett intézmény. Csakhogy ebből az egyik, a Cornea Bank Budapest már az év elején megszűnt. Hogy is van ez? Szomorú történet a magyar közegészségügy bugyraiból - írja az mfor.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai szerint szaruhártya-beültetésre jelenleg országosan 369 beteg várakozik, és a műtétre az elmúlt fél évben átlagosan 485 napot, azaz közel másfél évet kell várni. Figyelem, ez nem összetévesztendő az ország leghosszabb, szürkehályog-várólistájával (ahol 13 ezren várakoznak átlag 45 napot), ez ennél összetettebb műtét, hiszen elhunyt donorokból származnak a beültetendő szaruhártyák. Ennek ellenére az itt történt események mégsem érdektelenek, mert felvillantják a magyar közegészségügy abszurd működését.

Cornea, azaz szaruhártyabank világszerte sok helyen működik, csak Európában 70-80 van belőle, hiszen a 40-50 éves korban jelentkező öröklött szembetegségek gyógyítására még napjainkban is a szaruhártya-átültetés a legcélravezetőbb. Bár hazánkban az 1950-es évektől végzik ezt a fajta műtétet, Magyország első transzplantációs célú szaruhártya-szövetbankja 1993 júliusában kezdte meg működését, Cornea Bank Budapest néven. 30 éves fennállása alatt 11 ezer szaruhártya-beültetéshez biztosított bevizsgált donoranyagot. Azonban három évtized után ellehetetlenült a bank működése, és honlapjukon csak szűkszavúan utalnak az év eleji megszűnésük okaira. Ugyanakkor az Egészségügyi Közlöny 18. számában még mindig úgy hivatkoznak rájuk, mint Magyarország három cornea-bankjának az egyikére.

„Az, hogy a laboratórium három évtized után megszűnt, az évek óta fennálló, nem megfelelő jogi szabályozásnak és a finanszírozási problémáknak tudható be. Érdekes, hogy a nevünk mégis ott szerepel egy friss szakmai ajánlásban, ugyanis a beültető intézmények tudják és ismerik az idén már nem működő bankunk helyzetét” – mondja Belső Zsolt egykori laboratóriumvezető lapunk ellentmondást firtató kérdésére.

...

Belső Zsolték már öt éve jelezték a szemész szakmai kollégiumnak, hogy a hazai szabályozás teljesen eltér az európai és a világgyakorlattól, szakmailag nem indokolt és életszerű, s hogy a szakorvosi kitétellel egész egyszerűen nem tudják megoldani az évi többszáz szaruhártya eltávolítását és beültetéseket.

...

Belső elmondása szerint a szakmailag indokolatlan jogszabály mellett a finanszírozás helyzete sem (volt) leányálom. 1995-től kezdte el támogatni az állam a szaruhártya-beültetésekhez az implantátumokat, a költségtérítés 50 ezer forintról indult, és 2003-ra 75 ezer forintig jutott el. Ott aztán húsz éve megállt, s azóta sem emelkedett. "Európában jelenleg 1500-2000 euró a szaruhártya költségtérítése. A magyar egészségügy tehát azt várta, hogy oldjunk meg valamit az európai finanszírozás 10-15 százalékából".

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink