• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért olyan gyakori az időskori étvágytalanság

Lapszemle 2024.01.09 Forrás: origo.hu
Ezért olyan gyakori az időskori étvágytalanság

Számos, idős korban gyakori krónikus egészségügyi probléma is csökkentheti az étvágyat, de még számos ok áll a jelenség mögött.

Nem ritka, hogy az idősek életkoruk előrehaladtával csökkenteni szeretnék egyes étkezéseik adagját, ám kóros, ún. időskori étvágytalanság is állhat a megváltozott életmódot tükröző táplálkozás mögött. Amennyiben ez utóbbi áll fent, azt bizony kezeltetni kell, hiszen az egészség a legfontosabb, ez a betegség pedig fáradékonysághoz, gyengeséghez, fogyáshoz, csontritkuláshoz, sőt akár vérszegénységhez is vezethet - írta az origo.hu, számba véve az időskori étvágylatansághoz vezető okokat.

"A megfelelő étrend elengedhetetlen az idősebbek számára, mert ez segít megőrizni számukra az energiát, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is." – hívta fel a figyelmet a közelmúltban Diana Kerwin, a Texas Health Presbyterian Hospital geriátria orvosa.

A neves szaktekintély szerint a következő okok állhatnak az időskori étvágytalanság mögött, miközben azt vizsgálta, milyen egészségügyi problémák vezethetnek időskorban étvágytalansághoz, és miként lehet kezelni őket:

Életkorral összefüggő fizikai változások

Nem ritka, hogy étvágyunk csökken, ahogy öregszünk - mondja Dr. Kerwin – ennek pedig az az oka, hogy szaglásunk és ízlelésünk életkorunk előrehaladtával romlik, ez pedig jóval kisebb mértékben teszi vonzóvá a táplálkozást. Egy másik feltételezés szerint, ha például kevésbé vagyunk aktívak, mint korábban, akkor elképzelhető, hogy szervezetünknek nem lesz már szüksége annyi energiára, hogy feltöltődjön, mint fiatalabb korunkban – derül ki a Nursing and Older People című folyóirat egy korábbi áttekintéséből.

Fogászati problémák

Az American Dental Association szerint a fogászati problémák is egyre gyakoribbá válnak az életkor előrehaladtával, melynek következményeképp a fog-, vagy az ínybetegségeink sokat elvesznek az evés élvezetéből. A fogak elvesztése, vagy egy rosszul illeszkedő fogsor rendkívüli módon megnehezíthetik a rágást, akárcsak egy kezeletlen fogszuvasodás.

Változó társadalmi körülmények

Életkorunk előrehaladtával természetesen élethelyzetünk is alapjaiban meg tud változni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy hosszú évek után egyszer csak kevesebb embernek kell főznünk otthon, esetleg csak magunkra főzünk: átalakul a mindennapi táplálkozásunk. Egy 2022-es, Nutrients-tanulmány szerint majdnem kétszer nagyobb az esélye annak, hogy rossz étvágyunk van, ha egyedül élünk. Mondanunk sem kell, ha esetleg ún. időskori depresszió is kialakul az egyedül töltött idő következtében, egészségünk és étvágyunk is csökkenhet a megváltozott életmódnak "köszönhetően". További okok a teljes cikkben