• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért öröklődnek a daganatos betegségek

Lapszemle Forrás: hirado.hu

A géndiagnosztikai vizsgálatok nagyon fontosak a klinikai gyakorlatban is.

Oláh Edit genetikus-onkológus munkáját a molekuláris-onkogenetikai kutatások magyarországi beindításáért és sikeres eredményeiért Széchenyi-díjjal ismerték el. Vizsgálatai bárkinek elérhetőek - írja a hirado.hu.

A szakember az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a legfontosabb kiemelhető eredményük, a molekuláris-onkogenetikai kutatások hazai beindítása. Az osztályon nemcsak ezekkel a génhibákkal foglalkoznak, hanem elsősorban azokkal, amelyeket a betegek a szüleiktől örökölhettek.

A ráksejtek mindenkiben ott vannak, de az úgynevezett hibajavító gének, amelyeket generációnként átadunk, a naponta keletkező akár több millió hibát is képesek kijavítani bennünk.

Ameddig ez a hibajavító rendszer jól működik, az emberek többségében nem alakul ki daganat. Probléma akkor van, ha a szüleinktől olyan hibajavító géneket öröklünk, amelyek önmagukban is hibásak. Ilyenek a BRCA-gének, amelyek legfőképpen öröklött emlőrákra hajlamosítanak.

A géndiagnosztikai vizsgálatok nagyon fontosak a klinikai gyakorlatban is, hiszen a sebészek gyakran a genetikai vizsgálat eredménye alapján döntenek a műtét típusáról és a műtét utáni gyógyszeres vagy egyéb kezelésekről. Magyarországon az elmúlt 20 évben 10 ezer ilyen vizsgálatot végeztek, nagyon sok beteg életét mentették meg.

Központi laboratóriumukban a daganatos betegek véréből kinyert DNS-ben kezdik meg a genetikai hibák kimutatását – magyarázta. A betegek szakorvosi beutalóval érkeznek, a szakemberek pedig nagyon szakszerű, precíz vizsgálatokat végeznek.

Oláh Edit szavai szerint Magyarországon nagyon sok téves genetikai lelet születik, aminek folyománya lehet, hogy feleslegesen végeznek csonkító műtéteket, vagy nem ismerik fel a kockázatot, akkor pedig előrehaladott megbetegedés lehet a következménye.

Kezdetben hosszú hónapokat, akár egy évet is várni kellett, hogy több beteg genetikai vizsgálatát egyszerre el tudják végezni, ma már a korszerű gépekkel 100 beteg mintájának elemzése két hét alatt elkészül. Ezeket aztán nagy szakértelemmel átnézik és az eredményeket tudományosan értékelik.