• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezt a csokoládét teljesen újragondolták

Lapszemle 2024.06.11
Ezt a csokoládét teljesen újragondolták

Svájci tudósokból álló kutatócsoport visszatér az alapokhoz, hogy újra feltalálja az egészséges csokoládé receptjét.

A gyümölcsből származó kakaóvaj hozzáadásával és a jelentős mennyiségű telített zsírsavval együtt a csokoládébab által nyújtott kevés egészségügyi előnyt szó szerint elnyomják azok az összetevők, amelyek növelik a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek az egyensúlyhiánynak a megszüntetése érdekében tért vissza a svájci ETH Zürich tudósai által vezetett kutatócsoport az alapokhoz, hogy újra feltalálja a csokoládé receptjét - írja az origo.hu.

A Nature Foods tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az úgynevezett Theobroma kakaófa termése nem igazán hasonlít a belőle készült finom édességre. A növény minden egyes termésében (azaz a „hüvelyében”) található, több tucat húsos mag átalakítása egy kiterjedt erjesztési, pörkölési és őrlési folyamatot igényel, amely a magokat és a pépes külső burkot finom péppé alakítja. Pedig a hüvely, amelyből a babot kiszedik, olyan anyagok gazdag keverékét is tartalmazza, amelyek a kutatók szerint nemcsak édességük, hanem rostjaik miatt is hasznosíthatók. 

A rost élettani szempontból értékes, mert természetes módon szabályozza a bélműködést és megakadályozza, hogy a csokoládé fogyasztásakor a vércukorszint túl gyorsan emelkedjen – mondta Kim Mishra, az ETH Zürich élelmiszertechnológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

További részletek a cikkben.