Svájci tudósokból álló kutatócsoport visszatér az alapokhoz, hogy újra feltalálja az egészséges csokoládé receptjét.
A gyümölcsből származó kakaóvaj hozzáadásával és a jelentős mennyiségű telített zsírsavval együtt a csokoládébab által nyújtott kevés egészségügyi előnyt szó szerint elnyomják azok az összetevők, amelyek növelik a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek az egyensúlyhiánynak a megszüntetése érdekében tért vissza a svájci ETH Zürich tudósai által vezetett kutatócsoport az alapokhoz, hogy újra feltalálja a csokoládé receptjét - írja az origo.hu.
A Nature Foods tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az úgynevezett Theobroma kakaófa termése nem igazán hasonlít a belőle készült finom édességre. A növény minden egyes termésében (azaz a „hüvelyében”) található, több tucat húsos mag átalakítása egy kiterjedt erjesztési, pörkölési és őrlési folyamatot igényel, amely a magokat és a pépes külső burkot finom péppé alakítja. Pedig a hüvely, amelyből a babot kiszedik, olyan anyagok gazdag keverékét is tartalmazza, amelyek a kutatók szerint nemcsak édességük, hanem rostjaik miatt is hasznosíthatók.
A rost élettani szempontból értékes, mert természetes módon szabályozza a bélműködést és megakadályozza, hogy a csokoládé fogyasztásakor a vércukorszint túl gyorsan emelkedjen – mondta Kim Mishra, az ETH Zürich élelmiszertechnológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.
További részletek a cikkben.