• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ezt a harcot csak közösségi szinten tudjuk megnyerni

Lapszemle 2021.04.15 Forrás: vasarnap.hu
Ezt a harcot csak közösségi szinten tudjuk megnyerni

Egyszerűen még nem lehet mindenre biztos válasz, hisz most éljük, benne vagyunk a kellős közepében, a folyamat még tart.

A világ minden országának össze kell fognia ahhoz, hogy leküzdjük a koronavírust, aminek egyetlen módja a teljes átoltottság Dr. Botz Lajos professzor szerint. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének vezetőjét többek között arról is kérdezte a vasárnap.hu, hány százalékos védettséget biztosítanak a vakcinák, meddig tart a hatásuk, és melyik oltás a legmegfelelőbb. A helyzet jelenleg nem túl fényes, a mutációk egyre nagyobb kihívások elé állítják a tudományt, és az emberiséget is vizsgáztatják szolidaritásból. Az pedig elkerülhetetlennek látszik, hogy a gyerekeket is be kelljen oltani.

Az orvostudomány mai álláspontja szerint meddig véd minket az oltás? Előreláthatólag meg kell majd ismételnünk, vagy elég egyszer felvenni?

– A jelenlegi ismeretek szerint viszonylag rövid időre szól. Egyesek szerint fél év, mások egy évet, és megint más kutatók több évet jósolnak. Mivel nem telt el több év a betegség megismerése óta, erre sem tudunk egyelőre pontos választ adni. Az biztos azonban, hogy a járványt megállítani közösségi szinten csak jelentős átoltottsággal lehet.

Arról is vita zajlik, hogy ugyanazt a típusú vakcinát kell kapnunk második alkalommal is, vagy nem gond, sőt, kifejezetten jó, ha a második másfajta lesz. Valaki arra esküszik például, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V kiváló „mix”. Mi a véleménye erről?

– Szakmailag nem helyből elvetendő álláspont. Viszont minden ilyen kijelentés humán klinikai vizsgálati körülmények között szerzett gondos tapasztalatgyűjtést igényel. Ilyen vizsgálati tapasztalat alapján kiadott engedélyezés még nem történt a kombinációra, de szakmailag nem kizárható.

Azok közül, akik átestek már a betegségen, és szerencsésen túlélték, sokan azt mondják: nem oltatják be magukat. Feleslegesnek érzik. Ez felelőtlenség? 

– Szakmai nyelven Covid-távolságnak hívjuk a betegség és az oltás közötti időtartamot, ami jelenleg 3 hónap. Vagyis a betegséget követően ennyi idővel lehet felvenni a vakcinát. És ez kifejezetten ajánlott! Ez a feldolgozott, nagyon nagyszámú oltakozási adatok kiértékelésén, megfigyelésén alapuló ajánlás. Nagyobb védettséget ad a fertőzéssel szemben, ha felveszi a koronavírus-fertőzésen átesett beteg is a védőoltást. (...)

Mikor jöhet el az az idő, amikor tényleg minden visszatérhet a régi kerékvágásba, amikor felhőtlenül ölelhetjük meg egymást, és félelem nélkül mehetünk el koncertre vagy színházba?

– Jövendőmondást kér tőlem… A járványok maguktól is kimúlhatnak megmagyarázhatatlan okokból. Láttunk már erre példát a történelemben. A szakma ma is nagyon szeretné tudni például a spanyolnátha eltűnésének okát. Előfordulhat tehát ilyen csoda is. A másik megközelítés már kevésbé pozitív. Nem lehet szigetszerűen, egyedül megnyerni ezt a vírusháborút! A koronavírus-járvány az első olyan mondhatni természeti csapás, amit az emberiség globálisan, egy időben él át.

Most nem csak egy ország társadalmának egyénei szorulnak egymásra, hogy a közösségi védettséget elérjék. Ma már ugyanis annyira átjárhatók az országok, hogy nem tudunk úgy kilábalni belőle, ha nem tart velünk a világ többi országa. Teljesen egymásra vagyunk utalva. És nem vagyok biztos abban, hogy rendelkezünk olyan összemberiségi intellektussal, hogy ezt így kezeljük. Most nem elég a társadalmon belüli szolidaritás, társadalmak közötti szolidaritásra is szükség van. További kérdések és válaszol a cikkben

Legolvasottabb cikkeink