• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Lapszemle 2019.06.18 Forrás: hvg.hu
Ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Egyre több invazív szúnyogfaj is velünk él, a jövőben ők is több gondot okozhatnak.

Magyarország tökéletes hely most a szúnyogoknak, hiába intéz ellenük többfrontos támadást az állam a kémiai és a biológiai gyérítéssel, ezek csak pár napig enyhítik a helyzetet, utána visszatér a szúnyogözön. Egyre több invazív szúnyogfaj is velünk él, a jövőben ők is több gondot okozhatnak. Addig is véssük az eszünkbe, hogy nem érdemes vakarni a szúnyogcsípést, mert csak rosszabb lesz - írta a hvg.hu.

Jelenleg egyébként az őshonos szúnyogfajok csípésétől szenvedünk, mondja Fekete Gábor rovarszakértő a lapnak, a nálunk is megjelenő invazív fajok kevésbé élnek a májusi eső adta lehetőséggel, és lassabban terjeszkednek. Ilyen betolakodó a koreai szúnyog, a tigrisszúnyog és az ázsiai bozótszúnyog. Ezek az emberközeli környezetben szeretnek élni, kaspókban, vödrökben kelnek ki a lárváik. Bár alapvetően a csípéseik ugyanolyanok, mint a hazai fajoké, és ugyanúgy reagálunk rájuk, mégis hordoznak magukban kockázatot, hiszen eredeti, trópusi vagy más, egzotikusabb élőhelyükön betegségeket terjesztenek. Viszont a hazai szúnyogfajok is közreműködnek a nyugat-nílusi vírus terjesztésében, ami arányaiban jelentős növekedést is produkált az elmúlt évben Magyarországon is, a megbetegedések számát tekintve az élbolyban voltunk Európában.

Az új invazív szúnyogok megjelenése tehát az egyik első lépés az új, egzotikus betegségek – mint például a zika- vagy chikungunya vírus – megjelenéséhez vezető úton – mondja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatója, aki szerint a biológiai szúnyogirtásra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni, mert a jelenleg így kezelt területek aránya nagyon kevés.

A nyugat-nílusi vírus által megjelenő lázas megbetegedések tavalyi ugrásszerű megnövekedését Kemenesi szerint nehéz pontosan megmagyarázni, vélhetően az a tényező is szerepet játszott, hogy 2018-ban már előbb elkezdődött a szúnyogszezon, mint egy évvel korábban.

Legolvasottabb cikkeink