• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezt látták olvasóink a kórházakban

Lapszemle 2020.12.08 Forrás: 24.hu
Ezt látták olvasóink a kórházakban

az orvos azt mondta, ha eddig nem voltam pozitív, itt biztos elkapom- írta az egyikük.

Szinte senki sem tudja, mi történik a kórházakban a koronavírus idején. Újságírókat nem engednek be, az operatív törzs alig-alig válaszol kérdésekre, az egészségügyi dolgozók nem nyilatkozhatnak a fenntartó engedélye nélkül. A betegek és hozzátartozóik viszont közelről látják, hogy mi a helyzet az egészségügyben a járvány második hulláma alatt. Ezért a 24.hu őket kérdezte, hogy legalább másodkézből be tudjunk számolni arról, ami jelenleg talán a legfontosabb közügyünk.

Mivel mára minden kórház járványkórház, mindenhol hasonló protokoll szerint járnak el: aki Covid-gyanús, az a szürke zónába kerül, aki pedig igazoltan pozitív, az Covid-osztályra (vörös zóna). Legalábbis ez az ideális helyzet, ami a gyakorlatban helyhiány miatt nem mindig tartható.

A mentők kitettek a sürgősségi folyosóra, ahol káosz, sok ember, áttekinthetetlenség, zsúfoltság volt, gondolom, ez indokolható. Mivel találtam egy gurulós ágyat – addigra ülni se tudtam volna rendesen –, hasra vágtam magam az ágyon a két pakkommal, és vártam a bármit – írta György, akit november közepén vitt be a mentő egy fővárosi kórházba. Így folytatta: „Kisvártatva betoltak egy kezelőbe, ahol megvizsgáltak, és azonnal kaptam oxigént. Csináltak egy CT-t, és kaptam infúziót, vért vettek, ezek homályos emlékek. A kezelőben vegyesen férfiak, nők, és a gyógyító személyzet, ment a meló ezerrel. Mellettem egy idős nő mezítláb, néha hörgött, arrébb valaki köhögött, más meg a dokit hívta. Az én szemszögemből totál káosz.” Végül egy ortopédiából kialakított Covid-osztályra került nagyjából hét órával a beérkezése után.

Több olyan esetről is hallani, amikor fertőzöttek keveredtek nem fertőzöttekkel, ez történhetett Anitával is, aki ugyan koronavírusos tünetekkel került kórházba, de a mentőben elvégzett gyorstesztje negatív lett.

A kórházban mégis a vörös zónába kerültem, ahol igazolt pozitív betegek voltak, bár a kórházban volt zöld zóna meg szürke is – írta, hozzátéve, „az orvos azt mondta, ha eddig nem voltam pozitív, itt biztos elkapom”.

Többen megjegyezték, hogy teljes védőfelszerelést csak a vörös zónában viselnek az orvosok, a szürkében csak maszkot, esetleg gumikesztyűt. Olvasóink szerint ezért az egészségügyi dolgozók a legnagyobb eséllyel nem is a Covid-osztályokon fertőződnek meg, hanem a szürke zónákban. Továbbiak a cikkben