• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fájdalmas kultúraváltás az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Gyakorlatilag minden magyar állampolgár életét veszélyezteti az állami egészségügy egyre romló állapota.

Az ágazatban körültekintve nemcsak az utóbbi két évben fokozódott forráshiányt, hanem kiábrándultságot és bizalomvesztést lehet tapasztalni, miközben az Orbán-kormány most, kormányzása félidején már nem is ígér mást, csak hogy még a mainál is "kevesebb pénz lesz". A kultúraváltás megkezdődött az egészségügyben is, bár lehet, hogy ehhez valamivel kevesebb pénz lesz, mint eddig - jegyezte meg az ATV tudósítása szerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter 32 új kórházigazgató kinevezési okmányainak szombati, ünnepélyes átadásán – írja a Népszava – online.

Hogy a tárcavezető szavait miként kell érteni, egyelőre nem tudni, hiszen eddig a kormány folyamatosan azt kommunikálta, pluszforrásokat ad az ágazatnak, miközben valójában eddig is több százmilliárd forintot vontak el. Ám az biztosan nem sok jót jelent, ha már az illetékes miniszter is kevesebb pénzről beszél, azaz megszorítást jelent be – húzza alá a lap.

A kórházszövetség szerint például "a rendszer fenntarthatóságát célzó intézményi és betegirányítási változások jelentős felpuhítással mentek végbe", így azonban nem jelentkeznek a közbeszerzésekből és kapacitáselosztásokból remélt megtakarítások sem. Maga az intézményállamosítás sem hozta meg a kívánt ellátási színvonal-egységesülést, ellenben az intézmények működése veszélybe került, hiszen "ma ott tartunk, hogy a kórházakban nincsen gyógyszer, a meghibásodott eszközöket nem tudják pótolni" – nyilatkozta Bélteczki János a visegrádi négyek orvosszakszervezeteinek közös tiltakozó akcióján.

A szintén trükkösen megadott, fontos, ám nem nagymértékű béremelés ellenére ráadásul a magyar egészségügyben dolgozók átlagfizetése jelentősen elmarad a környező országok ágazati béreitől - derült ki a fizetesek.hu internetes felmérés eredményeiből - foglalta össze az elmúlt napok híreit a lap.

Nem csoda tehát – emeli ki a lap -, hogy a szakemberek ezrei tűnnek el a rendszerből, amelyben nemcsak bérezésük, hanem terhelésük és munkakörülményeik is katasztrofálisak. Így az omladozó vakolatú, állandó financiális problémákkal küzdő, eszközei cseréjére, sőt, sokszor megjavíttatására is képtelen magyar kórházrendszerben ma több mint 70 ezer beteg szerepel a várólistákon. Az OEP legutóbbi adatai szerint 128 intézményben kell várakozni a műtéti beavatkozásokra, bizonyos földrajzi térségekben, illetve egyes ellátási formáknál akár több évet is.

Mindezekre, a napi szinten ezrek életét veszélyeztető problémákra nem reagált a kabinet, amely rendszerint csak a megelőző 8 év hibáit ostorozza, és a Fidesz hatalomra kerülése előtt ígért több százmilliárdnyi pluszforrásról máig hallgat. Sőt, az egészségügyi finanszírozásban jövőre sem várható változás, és a kórházi adósságállomány korábban ígért konszolidációjáról sincs szó - holott az utóbbi 5-10 évben minden kormány igyekezett oltani a tüzet.

Fideszes zsoldosok a kórházak élén?