• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fájdalomcsillapításra elég a kapott hárommillió forint

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

A fogorvosok megközelítőleg 1,6 millióból tudnának normális fizetést osztani az asszisztenseknek és maguknak.

Idén év elején 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ez praxisonként hárommillió forintot jelent. A finanszírozás országosan 2800 közellátást nyújtó rendelőt érint, amelyek 85 százaléka vállalkozási formában működik. Az elmúlt időszakban folyamatosan bővülő forrásokkal lehetett számolni az egészségügyben. Ugyanakkor a fogorvosok támogatása nem követte az alapellátás más szakmáiban dolgozók támogatási szintjét. Ezért döntött úgy a kormány, hogy praxisonként hárommillió forintot támogatást ad az alapellátó fogorvosoknak - olvasható a Tolnai Népújságban.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy tavaly szeptemberben a társadalombiztosítás által finanszírozott fogorvosi alapellátó körzetekben munkalassító figyelemfelkeltéssel – csak sürgősségi betegellátás folyt – érzékeltették, mennyire forráshiányos a terület. A rendelők átlagos finanszírozási összege 750-800 ezer forint havonta, ennyit kapnak az egészségbiztosítótól. Ebből kell kifizetni az orvos, asszisztens bérét, a működéshez szükséges rezsit és a rendkívül magas anyagköltséget, biztosításokat. Miközben a valóságban a minimális havi összköltségük nagyjából 1,6 millió forint. – Az utóbbi években történt pozitív elmozdulás a kormányzat részéről, hogy meg kell erősíteni az alapellátást – mondta dr. Keller Péter fogorvos.

Másfél évvel ezelőtt a háziorvosok és a házigyermekorvosi ellátás szereplői kaptak pluszforrást, a fogorvosok azonban kimaradtak ebből. Ez a bruttó hárommillió forint az elmaradt fejlesztések eredménye. Egy több évtizede dolgozó fogorvos ma annyi pénzt keres, amennyi a szakdolgozói minimálbér. Ez jelenleg 180 ezer forint. – Az összeget szabadon használhatják a fogorvosok, nincs meghatározva, mire költjük. Bérfejlesztésre fordítjuk, egyhavi pluszfizetést osztottunk például az asszisztenseknek – tette hozzá dr. Keller Péter.

A fogászati szakma költséges, elmaradt eszközfejlesztést, anyagpótlást lehet megoldani belőle. A megyeszékhelyen hét felnőtt és négy iskolafogászati alapellátási körzet van. – Az alapellátásban dolgozó orvosok zöme 50-60 éves, a pályakezdők pedig nem vállalnak körzetet. Az utalt támogatás még mindig nagyjából egyharmada annak az összegnek, amire a fogorvosoknak szükségük lenne ahhoz, hogy stabilan működjön az alapellátás – folytatta a szekszárdi fogorvos. – Megközelítőleg 1,6 millióból tudnánk normális fizetést osztani az asszisztenseknek és magunknak – ettől még mindig messze vagyunk. Ugyanakkor ígéret van, hogy az összeg tovább emelkedik.

További részletek a lapban.

Legolvasottabb cikkeink