• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Falus András őszinteségről, oltásról, történelem szégyenpadról

Lapszemle 2021.06.02 Forrás: Klubrádió
Falus András őszinteségről, oltásról, történelem szégyenpadról

A politika optimizmust akar sugallni, viszont a szakmai kommunikáció a járvány legelejétől fogva „iszonyúan hiányzott”.

Az oltás életet ment, a jövőnkről van szó, ha ebbe valaki politikai, gazdasági, személyi érdekeket visz be – nem beszélve a választási taktikázásról –, az oldaltól függetlenül „a történelem szégyenpadjára fog kerülni” – mondta Falus András immunológus, biológus a Klubrádióban. Beszélt arról is, hogy a szakmai kommunikációt hiányolta a járvány elejétől fogva Müller Cecília országos tisztifőorvostól és a körülötte megszólaló rendőröktől, katonáktól. Az amerikai Anthony Faucit hozta fel jó példaként.

A kormány áprilisi ígéreteihez képest jelentősen lelassult az oltás üteme Magyarországon, május közepén kellett volna hatmillió olyan embernél tartani, aki legalább az első oltását megkapta, június elején pedig már 7 milliónál. Hogyan érhető el így a nyájimmunitás, ha egyáltalán? – kérdeztük Falus András immunológus, akadémikus, professzor emeritust.  Elmondta: a nyájimmunitás az a védettségi fok, amikor a vírus úgynevezett reprodukciós rátája egy körül van, tehát nem terjed. Ehhez az kell, hogy hozzávetőlegesen 80 százalékos legyen az átoltottság két vakcinával. Most ebből 36 százalék körül állunk.

A politika optimizmust akar sugallni, viszont a szakmai kommunikáció szerinte a járvány legelejétől fogva „iszonyúan hiányzott”. Meg kellett volna magyarázni például, hogy mi az a nyájimmunitás. Úgy gondolja, hogy az országos tiszti főorvosnak bizonyos dolgokat el kellett mondania bizonyos stílusban, optimistára színezve, amivel nem lenne baj, de sokszor nagyon nem érezte szakmainak sem Müller Cecília megnyilvánulásait, sem a körülötte megszólaló katonákat, rendőröket.

Az értelmes, érthető, őszinte kommunikáció hosszabb távon sokkal többet jelentett volna. Most üt vissza az, hogy ezt nem fogadták el kellő mértékben az emberek. Olyanoknak kellett volna megnyilvánulniuk névvel, arccal, akik nem egyfajta politikai elvárásnak akarnak megfelelni. Amerikai példát idézett: Anthony Fauci egészségügyi főtanácsadó ott állt az időnként „elképesztő oktalanságokat” beszélő Donald Trump mellett, összeszorított foggal végighallgatta a volt elnököt, majd elmondta a saját, szakmai álláspontját. Nagy baj, hogy idehaza a megfelelni akarás döntötte el elsősorban, mit hall a nagyközönség. Nyugodtan el lehetne mondani, hogy nem mindenben volt igazuk, noha az egészségügyért is felelős miniszter nemrég éppen azt állította, mindent jól csináltak – ez viszont Falus András szerint egyszerűen nem igaz.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink