• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fekália fertőzi a Négy testvér forrást?

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A józan ész és a bírságok fenyegetése ellenére akadálytalanul rombolják a környezetet az illegális szennyvízelvezetések.

Ez a rezsi ugyanis azok közé tartozik, amelyen a legtöbbet spórolhatnak a családok. Amíg a víz-, a villany- és a fűtésköltség értéket hoz a házba, addig a folyékony szennyvíztől szabadulás kellemetlen nyűg, és kellemetlen költség. Egy Kaposvártól tíz kilométerre fekvő faluból például egy öt köbméteres tartályautó 7500 forintot kér egy fuvarért. Ez egy nagyobb család esetében havonta ismétlődő kiadás. Ennyiből egy családi ház villanyáram-költsége is kihozható, a vízre pedig jóval kevesebbet kell költeni havonta. De sokkal többet kell majd akkor, ha a vízgyűjtőterületek és a föld alatt meghúzódó gazdag vízbázisok tönkremennek – írja a Somogy Megyei Hírlap – online.

Hazánkban a szennyvízkezelés mellett a háztáji kútfúrást is sokan oldják meg „okosban", vagyis engedélyek nélkül, olcsón. Nem nehéz belátni, a földekre kicsapott szennyvíz hosszú időre ihatatlanná teheti a kutak ivóvízét. Minden jel szerint ez történhetett Kaposvár legnépszerűbb természetes vízlelőhelyével, a Négy testvér forrással is. Hónapok óta aggályos a kristálytisztának tűnő víz fogyasztása a kóli baktériumok jelenléte miatt.

A Négy testvér forrás vizét a mai napig nem ajánlják közvetlen fogyasztásra a somogyi népegészségügyi szervezet visszatérő laboratóriumi vizsgálatai. Erről másfél hónapja írtunk először. Akkor vált „bakteriológiailag kifogásolttá" a forrásvíz. A júniusban megismételt mintavétel jelentős javulást mutatott, ami a forrás természetes öntisztulásának volt köszönhető. A csövek fertőtlenítése, amit ilyen esetben mindig elvégeznek, még sem járt a korábban megszokott eredménnyel. A baktériumok utánpótlása nem szűnt meg, de mivel a figyelmeztető táblát ismeretlenek rendre leszedik, a fertőzésveszély nem feltétlenül köztudott.

A Sefag Zrt. továbbra is a megnyugtató és biztonságos megoldásra törekszik, ezért a közelmúltban árajánlatot kért egy cégtől, hogy talajmintavételek után kiderülhessen, mi és hol okozza az időről-időre felbukkanó problémát. A feltételezés egyértelműen a völgy fölötti, egyre inkább állandó jelleggel lakott házak szennyvízkezelési technológiáiban keresi az okot. Ez megmagyarázná, hogy a nagyobb esőzések után miért válik mindig ihatatlanná a néhány száz méterre lévő forrásvíz.

Pintér Ottó, a zselici erdészet a vezetője korábban a lapnak úgy nyilatkozott: a Gyertyános-erdőben lévő forrást naponta százan, olykor több százan keresik föl. Van, aki esküszik rá, csak ezt issza, hetente akár tíz literszám.

A vízvétel a mai napig nem szűnt meg, pedig nem érdemes kockáztatni. A háziorvos arra figyelmeztet: a kibocsátott szennyvízben rengeteg kórokozó van. Bőrfertőzés, fertőző májgyulladás, különböző hasmenéses betegségek terjedhetnek így. Aki ilyen környezetben él, annak be kellene oltatnia magát, amint a vízkezelő munkásai is oltást kapnak.

Szakértőnk szerint a lakosság is felfigyelhet a jelekre: az utcaszerte bűzlő árkok és füves területek jelzik a közveszélyes sumákságot. A csapadékelvezető árkokból a szennyvíz könnyebben beszivárog a felszíni vizekbe, és ezáltal a locsolásra használt fúrt kutakban is ott van, ami komoly fertőzésveszélyt jelent, húzta alá a víz- és szennyvízkezelési mérnök, aki hozzátette azt is: ez súlyos felelőtlenség. Mivel azonban a rezsi csökkentése után még mindig magasak a díjak, sokan ezt hagyják a kifizetendők közül utoljára.