• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Fekete doboz” a műtőben: kémkedés vagy hasznos adatgyűjtés?

Lapszemle 2024.01.19 Forrás: itbusiness.hu
„Fekete doboz” a műtőben: kémkedés vagy hasznos adatgyűjtés?

A szoftver összesíti és elemzi a begyűjtött adatokat, majd jelentéseket készít a kórházaknak a protokollok betartásáról, a hatékonyságról.

Az egészségügyi adatok számítanak talán a legérzékenyebbnek- a beteg és az orvos számára egyaránt. Érthető, hogy meglehetősen vegyes fogadtatásra talált az az ötlet, hogy a műtéteket mesterséges intelligenciával támogatott adatrögzítő rendszerekkel rögzítsék, írja az itbusiness.hu

Pedig pont ez történik egyre több és több, adatvezérelt amerikai kórházban – és szakértők szerint megfelelő jogi szabályozással ez az új trend az Európai Unióban is könnyen teret nyerhet majd. Az MI-vezérelte mikrofonok, kamerák és szenzorok a biztonság és a hatékonyság javítása érdekében folyamatosan gyűjtik a hangot, a videót, a betegek életjeleit és számos más műtéti adatot.

Ezt a megfigyelési technológiát már eddig is több, mint két tucat amerikai és kanadai kórház műtőiben építették ki, legutóbb a bostoni Brigham and Women’s Faulkner Kórház vezette be a kanadai Surgical Safety Technologies OR Black Box nevet kapott megoldását.

Már a neve is elárulja, az alapötletet a repülőgépekben használt hang- és adatrögzítő eszközök adták. Ezek kulcsfontosságúak egy-egy repülőesemény vagy katasztrófa okainak feltárásakor, az incidenshez vezető eseménysor megértésekor. A rendszer „szeme” több, megfelelő helyre felszerelt, széles látószögű kamera és az ezt kezelő, a feladatra szabott MI-modell.

Az OR Black Box fő feladata a fejlesztők szerint azonban nem is feltétlenül az orvosok, ápolók, műtősegédek esteleges hibáinak nagy felbontású videón rögzítése: sokkal inkább arra hivatott, hogy segítsen megelőzni a baleseteket. Ezt azonban érthető okokból nem könnyű dolog elmagyarázni a megfigyelt egészségügyi személyzet számára. Pedig a gyártó szerint a rendszer anonimizálja a műtőkben tartózkodó embereket; elmossák az arcokat és a testeket is „karikírozzák”. A szoftver összesíti és elemzi a begyűjtött adatokat, majd jelentéseket készít a kórházaknak a műtőben alkalmazandó protokollok betartásáról, a hatékonyságról, a biztonsági ellenőrzésekről, a minőségellenőrzésekről, valamint ehhez csatolja a legfontosabb videó- és hangfelvételeket is. Ezek áttekinthetőek, kommentálhatóak és egyben az oktatás, a továbbképzés céljaira is felhasználhatóak. 30 nap elteltével pedig minden felvétel automatikusan törlődik.

További részletek az itbusiness.hu-n

Legolvasottabb cikkeink