• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fél órán át tartott a haldokló focista betegfelvétele?

Lapszemle Forrás: blikk.hu - weborvos.hu

Az osztályos felvétel csak az azonnal szükséges sokktalanítás, életmentő vizsgálatok és beavatkozások elvégzése után történik meg.

Július 9-én reggel 7.45-kor hatalmas csattanással tarolta le egy teherautó három dányi fiatal autóját a Pest megyei Isaszeg közelében. A legsúlyosabb sérült Szalai Balázs, a dányi focicsapat 24 éves játékosa volt. A fiatalembert mindenki ismerte a településen, élete volt a foci. Bár mentőhelikoptert küldtek a haldokló focistáért, a leszállás után fél óra telt el a kórházi betegfelvételig – állítja az elhunyt fiatal gyászoló testvére a Blikknek.

Az Országos Mentőszolgálat adata szerint a mentőhelikopter 9 óra 9 perckor szállt fel a sérülttel, és 9 óra 24-kor meg is érkezett, ám a kórházi zárójelentés szerint csak 10 órakor történt meg a betegfelvétel. Balázs a baleset másnapján életét vesztette. A család döbbenten áll a történtek előtt, és válaszokat akar, miért tarthatott több mint fél óráig a betegfelvétel – írja a lap, amely arról kérdezte az Országos Mentőszolgálatot, ha 9 óra körül szállt fel a helikopter, miként lehet, hogy tíz órakor vették fel a kórházi jelentés szerint.

A balesethez két mentőkocsit, egy mentőmotort és egy mentőhelikoptert is riasztottunk. A mentőhelikopter, miután a szükséges életmentő ellátást elvégezte és a beteget szállítható állapotba hozta, a felszállást követő 15. percben landolt a Merényi Kórházban, ahol a betegellátás megtörtént. A szakszerű és magas színvonalú helyszíni ellátás esélyt adott a sérültnek az életben maradásra – mondta el Győrfi Pál szóvivő, aki személyiségi jogokra való tekintettel nem árult el többet.

A kórház tájékoztatása
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház visszautasítja mindazon alaptalan híreszteléseket, melyek arról szólnak, vagy arra engednek következtetni, hogy a július 9-én súlyos, életveszélyes állapotban a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályára szállított Szalai Balázs ellátása késedelmesen, nem a beszállításának időpontjával azonosan kezdődött volna meg - áll a kórház lapunknak eljuttatott közleményében.

A rendkívül súlyos állapotban, többszöri újraélesztést, tartós keringés leállást követően beszállított beteg szakszerű ellátását kollégáink azonnal megkezdték, azonban olyan mértékű, az élettel összeegyeztethetetlen sérülésekkel érkezett intézményünkbe, hogy az ellátó személyzet erőfeszítései ellenére nem volt lehetőség életének megmentésére.

A beteg zárójelentésen szereplő időpont az intenzív osztályos felvételt jelenti. A kórházi egészségügyi dokumentáció tanúsága szerint a beteg ambuláns ellátása 09:23 órakor, a mentőszolgálattól történő átvétel időpontjában haladéktalanul megkezdődött.

Amikor súlyos állapotban lévő beteg érkezik intézményünkbe, akkor az erőforrásainkat teljes egészében arra használjuk, hogy mindent megtegyünk az állapotának stabilizálása érdekében, az osztályos felvétel csak az azonnal szükséges sokktalanítás, életmentő vizsgálatok és beavatkozások elvégzése után történik meg - áll a közleményben.