• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Felállni a posztcovid állapotból

Lapszemle 2021.05.01 Forrás: www.magyarhirlap.hu
Felállni a posztcovid állapotból

A vírustagadóknak az intenzív terápiás főorvos azt üzeni, menjenek hozzájuk az osztályra dolgozni.

A mi nézőpontunkból rendkívül visszásan hat, hogy valakik az oltás, a karanténszabályok, a maszk viselése ellen emelnek szót – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos.

A fertőzésen átesett betegeknek sokszor az is komoly problémát jelent, hogy a két ujjukat összeérintsék vagy elfordítsák a fejüket – mondta a lapunknak adott interjúban Madurka Ildi­kó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa. A vírustagadóknak azt üzeni, menjenek hozzájuk az osztályra dolgozni. Hozzátette, ha esetleg mégis elkapják a „nem létező kórt”, akkor majd a rehabilitáció alatt lesz idejük gondolkodni azon, hogy mire – vírus, maszk, kézmosás, oltás – és miért mondtak korábban nemet.

Önnel legutóbb akkor találkoztunk, amikor tavaly ősszel beszámolt Nagy Gergelyné, a tatai kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya nővérének koronavírus-fertőzéséről és csodaszámba menő gyógyulásáról. Miként halad a hatvannyolc napig mesterséges kómában tartott asszony utókezelése?

– Jól halad a rehabilitációja. Már segédeszközök nélkül jár, de e mögött hatalmas munka van. Mind a szakemberek segítségével, mind önállóan naponta több órát kell tornáznia azért, hogy ezt az eredményt fel tudja mutatni, fent tudja tartani.

Ősszel azt mondta, hogy Nagy Gergelyné kálváriája nemzetközi összehasonlításban is szenzációszámba megy, hiszen közel fél esztendőt töltött kórházban, mégis megmenekült. Jelenlegi ellátása felfogható egyfajta posztcovid állapot utáni kezelésnek?

– Mielőtt erre a kérdésre felelek, szeretném tisztázni, mi a posztcovid-szindróma és a posztcovid állapot közötti különbség, e két fogalom ugyanis sajnálatosan összekeveredett az utóbbi időben. Persze mindkettő kiváltó oka a koronavírus, de a következményeket tekintve mégis nagyon eltérnek egymástól. A posztcovid-szindróma esetében egy – akár tünetmentes embernek – a fertőzését követően a tizenkettedik hét után kialakuló, és/vagy ez után is meglévő tüneteiről beszélünk.

Itt egy roppant változatos és nehezen objektivizálható tünetegyüttesről beszélünk, olyasmiről, ami az adott betegnek – aki lehet, hogy valójában nem is „beteg” – az életminőségét befolyásolja, akár súlyosan. Ez teljesen független attól, hogy az adott ember kórházban vagy otthon vészelte át a kórt. Jellemző tünetei a fáradtság, a köhögés, az ízületi fájdalmak és az alvási gondok. Mindent összevetve a posztcovid-szindrómától sújtott emberek nem érzik jól magukat a bőrükben. Vissza kellene menniük dolgozni, de nem tudnak, lévén képtelenek úgy teljesíteni, mint korábban. Ez érthető okokból idegesíti és frusztrálja őket.

A posztcovidcentrumok azért nyíltak, hogy kiderítsék, mi áll e gyengeség mögött, van-e ennek szervi, funkcionális oka. Ez többszöri, ambulánsan elvégezhető vizsgálatokat jelent, ahol avatott szakemberek igyekeznek felderíteni az okokat. Az általános tapasztalat azt mutatja, ha valóban nincsen semmiféle szervi baj, akkor e negatív tünetek az esetek döntő részében fél esztendő után általában megszűnnek.

Rossz hangulatban egy hét is sok – nemhogy hat hónap. Miként lehet ezt az időszakot átvészelni?

– Léteznek viszonylag egyszerű technikák, amelyek nemcsak a közérzetet, hanem például akár az alvást is befolyásolják – ezekhez kellenek a szakemberek. Kár feledni, ha a szakorvosok ki tudják zárni a szervi eltérést a tünetek mögött, az már önmagában mérhető megnyugvást jelent a léleknek. Ez tehát a posztcovid-szindróma.

Míg a másik…

– A posztcovid állapot, és ez áll közelebb az én szakmámhoz. Tudjuk, hogy a kórházi kezelésben részesülő betegek egy része sajnos intenzív osztályra kerül, ahol aztán noninvazív vagy invazív módon lélegeztetjük őket. Számos embernek azonban nemcsak a tüdeje károsodik, hanem a vesét és/vagy a szívet is érinti a fertőzés. Az ellátás, de sokkal inkább a beteg érdeke szerint az érintettek tudatát és izomtevékenységét több hétig, akár hónapokig ki kell kapcsolni. Mindezt az magyarázza, hogy a koronavírus-fertőzés egy rendkívül lassan gyógyuló kór. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szervezetben nemcsak a koronavírus okoz bajt, hanem a beteg életfenntartásához szükséges intenzív terápia is.

...

- Az maga a csoda, ha valaki ismét levegőt tud venni, képes lenyelni a falatot és önállóan megoldja a mellékhelyiséget. Azt, hogy ez mekkora adomány, csak az tudja átélni, aki öt-nyolc hét után felébred úgy, hogy sem a keze, sem a lába nem mozog, sőt, az is lehetetlen feladatot jelent számára, hogy a két ujját összeérintse vagy a fejét elfordítsa bármelyik irányba. Ezt a betegen túl még az tudja elképzelni, aki személyesen lát ilyet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink