• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felelőtlen elemek folytatják az uszítást

Lapszemle 2019.08.05 Forrás: magyarhirlap.hu
Felelőtlen elemek folytatják az uszítást

Maróth Miklós: itt a lehetőség, hogy megerősítsük vezetőszerepünket a régió tudományos életében.

Maróth Miklós akadémikust nevezte ki augusztus elsejével öt évre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján. A volt akadémiai alelnök az elmúlt időszak vitáiról és az újraszervezett struktúra lehetőségeiről is beszélt a Magyar Hírlapnak.

Arról kormányhatározat rendelkezik, hogy harminckétmilliárddal növelik a rendelkezésre álló forrást. Ez mire elég?

– Azt az összeget, amit a megfelelő hatékonyság feltételeként Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal előző elnöke megjelölt, még az idén megkapjuk, úgy tudom, jövőre egyenesen megkétszereződik a keret a tavalyihoz képest. Természetesen a munkatársakon is sok múlik, ám ha nem kell spórolni, jobbak a körülmények, akkor még jobban tudnak teljesíteni. Jelentős javulásban bízom. (...)

Korábban alulmaradt Lovász Lászlóval szemben az MTA-elnöki székéért való versengésben, most pedig annak a szervezetnek lett a vezetője, amit tőle vettek el. Milyen a kapcsolatuk?

– Megmaradt a jó viszony, ami nem azt jelenti, hogy családilag össze szoktunk járni. Az a sajtóinformáció pedig, miszerint hosszasan gondolkodott azon, hogy elfogadja-e a személyemet, egész egyszerűen nem igaz. Annyi történt, hogy éppen nyaraltam, ezért nem tudtunk korábban leülni. Az egyébként kellemes, jó hangulatú egyeztetésre végül e hét kedden került sor.

Azt is írták egyesek, hogy Maróth Miklós jelölése diktátum volt a kormány részéről.

– Erről nem tudok, a tárcának nincs felhatalmazása ilyesmire, ám hivatalból át kellett küldenie a tagjelöltek listáját, a testületi elnök személyére tett javaslattal együtt az MTA vezetésének. Ennyi történt. Hogy ezt ki minek értelmezi, egyéni interpretáció kérdése.

Arról mit gondol, hogy Lovászt is elmarasztalták a tiltakozók, mégpedig azért, mert „belement a játékba”, vagyis megtette a jelöléseket a felügyelő testületbe?

– Erre csak azt tudom mondani, hogy a magyar tudományosság elsőrendű érdeke kikerülni a politikai konfliktusokból, s az, hogy folytatódjon a békés kutatómunka. Akik a jövőért aggódva azt várják el az Akadémia elnökétől, hogy partizánháborúba kezdjen, a tudomány legfőbb károkozói. Lovász elnök úr felelősségteljesen és helyesen járt el. Csak felelőtlen elemek folytatják az uszítást, jobb lenne, ha inkább magukba néznének, és felismernék saját szerepüket a történet alakulásában.

Komoly nemzetközi kritikák is érkeztek, ezeket sikerült tisztázni?

– A tudomány nemzetközi műfaj, a kollégákban pedig határokon átívelő szolidaritás dolgozik. De ha itthonról elkezdenek külföldön dezinformálni, hergelni, akkor azért az ittenieket terheli a felelősség. Jelenleg a Nemzetközi Akadémiai Szövetség tiszteletbeli elnöke vagyok, s a szervezet vezetője érdeklődött nálam, miután bizonyos információk eljutottak hozzá a hazai fejleményekről. Rajta keresztül, hátulról próbáltak szövetségeseket keresni az itthoni tiltakozók. Szerencsére meg tudtam nyugtatni arról, hogy a vitákat rendezni tudjuk, és korántsem a tudomány ellen vannak. Sőt. Sajnos azonban az említett szereplők szinte mindenhova elértek a csápjaikkal, próbáltak hecckampányt indítani Magyarország ellen. A torzsalkodást ténylegesen csak az zárhatja le, ha elindul a munka az új feltételek között, és kiderül róla, hogy sikeres. Beszédes fejlemény, hogy olyan külföldi szervezetek is részt vesznek az előkészítő bizottság munkájában, amelyeket korábban rávettek a tiltakozásra. Csakhogy meggyőződtek a valós állapotokról, és azt mondták, bocsánat, inkább segítünk az új szervezet kialakításában. A sajtó persze erről nem számolt be. (...)

A kinevezéséről szóló közleményben azt olvashatjuk, a kormány a gazdaság és a társadalom számára jobban hasznosuló kutatásokat szeretne. Hogyan teljesíthető ez az elvárás?

– Ez folyamatos elvárás, pláne olyan országokban, mint hazánk, ahol a magántőke érdemben nem támogatja a kutatói munkát. A hasznosság azonban tág fogalom, miközben az alapfeladat nem változott. Ez pedig az alapkutatás. Csakhogy az iparhoz vezető közvetítő, a felfedezésekből gyártmányt csináló rendszer sajnálatos módon hiányzik. Ez nem újdonság, mindig is így volt. Ennek pótlása nem a mi feladatunk, nem is a tudósoké, ehhez a politikának kell megfelelő formát találnia. Ez elengedhetetlen a valódi sikerhez. Attól pedig nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni. Sokan persze azt sem hiszik el, hogy a miniszterelnök a napi munkába nem szól bele, de ettől még így van. Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.

– Hogyan indul a konkrét munka az új felállásban?

– A kutatás töretlenül folytatódik az intézetekben, az ott dolgozók keveset fognak érezni a változásból. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a munkát szigorúbban számon kell kérni, mint eddig, egyértelműsítve a követelményrendszert. A kutatás szabadsága azonban nem sérülhet, ráadásul a többletforrás akár érzékelhető béremelést, jobb viszonyokat is hozhat. Emellett az irányító testületnek gyorsan fel kell állnia, saját hellyel, minimális apparátussal, ami – miután kevesebb feladata lesz – az Akadémiától származik majd. Az új intézmény működésének mihamarább formát adunk, a bürokráciát csökkentjük, nemzetközi mintára.  A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink