• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Felelőtlenség a fertőzések, védőoltások adatainak titkolása

Lapszemle 2021.10.14 Forrás: nepszava.hu
Felelőtlenség a fertőzések, védőoltások adatainak titkolása

Nincsenek hivatalos adatok, csak sejthető, hogy az intenzívre kerülő betegek közül túlnyomó többségben vannak az oltatlan vagy csak egy oltást kapottak.

Kökény Mihály azon nincs meglepve – még ha nem is kapott kellő visszhangot a tény –, hogy az emberi erőforrások minisztere visszarendelte a rezidenseket, mivel az egészségügy a tartalékai határára jutott. Nagyon beszédesnek tartja, hogy miközben a kórházban ápoltak száma lassabban növekszik, mint tavaly ilyenkor, jóval többen kerülnek lélegeztetőgépre, mint egy éve. „2020-ban ilyenkor 804 kórházi ápoltat kezeltek, de mindösszesen 56-an voltak lélegeztetőgépen.” Ez is azt bizonyítja, hogy a vírus Delta variánsa jóval súlyosabban támad és főleg az oltatlanok körében – tette hozzá a Népszava szerint. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy nincsenek hivatalos adatok, csak sejthető, hogy az intenzívre kerülő betegek közül túlnyomó többségben vannak az oltatlan vagy csak egy oltást kapott személyek. A szakember feltételezése szerint az arányuk jóval 90 százalék feletti lehet a súlyos betegek körében. A megfelelő számú tesztelés gyakorlatának és ismeretének hiányában csak feltételezésekre lehet hagyatkozni. Ennek sejtésével sokan lehetnek, akik enyhe tünetekkel „lábon kihordják” a fertőzést, vagyis okkal feltételezhető, hogy az új fertőzöttek száma is jóval jelentősebb a hivatalos adatokénál.

Drámainak tartja, hogy még arra sem képes a kormány, amit más országok gond nélkül megtesznek az oltási kedv erősítésére, hogy nyilvánosságra hozzák a koronavírusos betegek és elhunytak oltottsági adatait. „Nálunk ezt az információt enyhén szólva is titkolja a kormány” s hogy miért, annak feltételezése szerint az is oka lehet, hogy nem akarják nyilvánosságra hozni a nálunk használt védőoltások hatékonyságát és/vagy értéktelenségét. „Ezzel kapcsolatban pedig egy nagyvállalat igen meggyőző vizsgálatot tartott és egyértelműen kiderült, hogy melyik az a vakcina, amelyik igen kicsi hatékonyságú”.

Legolvasottabb cikkeink