• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felemelő és megrázó is a mentők munkája, elkísértük őket

Lapszemle 2022.12.19 Forrás: blikk.hu
Felemelő és megrázó is a mentők munkája, elkísértük őket

Munka után lerogysz, és hálát adsz, mert ott lehettél, hiszen mindvégig azért gyakoroltál, fejlesztetted magad, hogy segíthess, ha baj van.

Az állandóan változó magyar egészségügy legbiztosabb pontjai a mentők. Mindig elérhetőek, folyamatosan készenlétben vannak, ha kell, hóban-fagyban, a legextrémebb körülmények között is a bajbajutottak segítségére sietnek. Munkájukat ugyanakkor egyfajta misztikum övezi. Mégis kicsodák valójában a piros egyenruha mögött azok az emberek, akik a villamos alá is képesek bemászni, hogy életet mentsenek? A Blikk.hu riportja a mentők egy napjáról.

Riasztás, méghozzá a Nyugatihoz. "A reggeli ma is elmarad" – gondolhatja Kriszta, aki két kollégájával, Gyulával és Gáborral indult útnak. Összeszokott hármas az övék.

A központi rohamkocsi legénysége mindig háromfős. Bozó Gyula mentőápolóként, Kőrösi Gábor mentőtechnikusként, dr. Székely Kriszta orvosként erősíti a csapatot. Az egység különlegességét az adja, hogy magasabb szintű ellátásra képes, mint egy átlagos mentőgépkocsi. A szakemberek akár bizonyos életmentő sebészeti beavatkozásokat is el tudnak végezni a kocsi gyomrában. A legkomolyabb esetekhez tehát sokszor a 604-es csapatát riasztják.

– Ezúttal vaklárma volt. Sajnos kapunk indokolatlan hívásokat is, ez főleg akkor probléma, ha egy súlyos esetnél kellenénk, de emiatt nem ott vagyunk. Előfordult már az is, hogy valaki azt mondta a telefonban, fáj a lába és szorít a mellkasa, majd a helyszínen kiderült, mindössze leesett a sebtapasz a lábáról. Ilyenkor azért tudunk bosszankodni – avat be a részletekbe Kriszta, miután visszaértek a mentőállomásra.

– Aztán vannak azok az esetek, amikor a helyszínen az egész autó ki van fordítva, te meg ott állsz, nyakig véresen. Vagy ott fekszel a villamossíneken, mint Kriszta, és megmentesz egy életet. Munka után lerogysz, és hálát adsz, mert ott lehettél, hiszen mindvégig azért gyakoroltál, fejlesztetted magad, hogy segíthess, ha baj van – veszi át a szót Gyula, aki épp kihűlt kávéját kortyolgatja. Továbbiak a teljes cikkben