• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felesége diagnosztizálta a sztár mentális zavarát

Lapszemle Forrás: borsonline.hu

A sztárok között nem ritkák a mentális betegségek, melyekkel a legtöbben gyermekkoruk óta küzdenek.

Hatalmas megdöbbenés fogadta, amikor Daryl Hannah 53 éves korában bevallotta, hogy autistaként született. Az autizmus, vagy enyhébb formája, az Asperger-szindróma nem csak Darly Hannah életét nehezítette meg, ezzel küzd például Tim Burton is, akinél először nem az orvosok, hanem felesége, Helena Bonham Carter diagnosztizálta a betegséget. Épp egy szerephez készült, ezért beleásta magát a betegség leírásába, ekkor tűnt fel neki, hogy Tim számos olyan tulajdonsága, amit ő egyébként nagyon szeret benne, megegyezik az Asperger tüneteivel – írja a Bors – online.

Persze sokakat egyáltalán nem lep meg, hogy a bizarr kinézetű és személyiségű rendező mentális problémával küzd. Dan Aykroyd viszont már kevésbé tűnik autistának, pedig gyermekkorában egy pszichiáter megállapította nála a betegség egy enyhébb formáját. A kis Dan egyébként azért került szakemberhez, mert annyira kezelhetetlen diák volt, hogy két iskolából is kicsapták.

Bár a szindrómákat jelölő mozaikszavak (OCD, ADD/ADHD) elég bonyolultnak tűnnek, két egészen elterjedt mentális zavart jelölnek: a figyelemzavaros hiperaktivitást és a kényszerbetegséget. A sztárok közül Howie Mandel, a színész-komikus önéletrajzi könyvében is sokat írt arról, milyen úgy élni, hogy az ember retteg a mindenhol rá leselkedő baktériumoktól.

Talán meglepő, de Justin Timberlake is kényszerbetegséggel küzd, miközben az úszócsoda, Michael Phelbs hiperaktív, és gyermekkorában hatalmas problémát jelentett neki az iskola, hiszen képtelen volt a figyelmét összpontosítani. Terápiás jelleggel ajánlották neki az úszást, ami végül nem csak a tüneteit enyhítette, de világhírűvé is tette.

A bipoláris zavar is gyakori a sztárok között. Sok híresség él együtt vele, anélkül hogy hosszabb bentlakásos gyógykezelésre lenne szüksége. Persze vannak olyanok, akiknél talán nem ártana kicsit megemelni a gyógyszeradagot, mint például az őrjöngő rohamairól elhíresült Mel Gibson, aki 2002-ben vallotta be egy dokumentumfilmben, hogy ebben a betegségben szenved. Catherine Zeta-Jones sem titkolja, hogy bipoláris, a színésznő betegségét 2011-ben diagnosztizálták. Ő többször is bevonult már kezeltetni magát egy elmeklinikára, amikor úgy érezte, depressziója elhatalmasodik rajta, és már nem elég a gyógyszeres kezelés.

Legolvasottabb cikkeink