• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Felfelé megejtően kedves, lefelé kíméletlenül tapos

Lapszemle 2020.06.03 Forrás: 168 Óra Online
Felfelé megejtően kedves, lefelé kíméletlenül tapos

Orbán szerint Kásler történelmi szerepet játszott, pillanatnyilag úgy tartják, minisztersége már csak jelkép.

Sebész és onkológus, egészségügyi csúcsmenedzser, nevéhez és 26 éven át igazgatott intézményéhez (Országos Onkológiai Intézet, OOI) fűződik a rákgyógyítás centralizálása, a Magyarországon érvényes gyógyítási protokoll kidolgozása. Ugyanakkor, mint mondják, a hazai rákgyógyítás kétes helyzetében, területi egyenetlenségében, a rosszabbul ellátott régiók egészségügyi leszakadásában is szerepe volt, illetve a tényben, hogy a rák Magyarországon „kettes számú halálok”. Ebben a lakosság önpusztító életmódja mellett részes a doktor beszűkült szelleme, önfényező nárcizmusa, akarnoksága is - olvasható a 168 óra Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszterről készült portréjában.

Újabban maga a miniszterelnök hirdette ki: Kásler történelmi szerepet játszott. Pillanatnyilag úgy tartják, minisztersége már csak jelkép. Marad, de politikai értelemben megbukott. Ám ha zeng az ég, ha valakit ennyire bírálnak, azt a miniszterelnök makacsul tartja.

Orbán az általa kiemelt orvos miniszterekkel hagyományosan megégeti magát. Első egészségügyi miniszterétől, Gógl Árpádtól kínos bonyodalmak árán szabadult. Távozásának bejelentése után a hiperaktív doktor kis híján „kivitte”, önálló gyógyító birodalommá fejlesztette az egészségügy frekventált, reprezentatív intézményeit. Mikola István, a szinglihordák ostora, a nemzeti népszaporítás felkent papja, 2006-ban miniszterelnökhelyettes-jelöltként az országgyűlési választásokat is meghekkelte. A kampány döntő szakaszában olyan nagy formát futott, hogy egy személyben garantálta a választási vereséget.

A döntés kis híján Orbán bukásához vezetett, néhány hónapig rezgett is a léc. Mondják, míg Kásler egyik elődje, Réthelyi Miklós professzor passzív volt, ámde nem kártékony, Káslert sem reformernek hozták, de ahol lehetett, ártott.

Ne feledjük, a Kékgolyó főigazgatójaként Kásler túlélt már néhány kormányt. Kedvelték jobbról, nyalták-falták balról, minden létező kitüntetéssel megajándékozták a Prima díjtól a Köztársasági érdemkeresztekig. Egy egészségügyi prominens meséli: jelen volt a Kékgolyóban, ahol a főigazgató Gyurcsány és felesége jelenlétében hirdette meg a nemzeti rákellenes programot, s Gyurcsány a szokott dagályos stílusában méltatta a doktor soha el nem múló érdemeit. Horn Gyula egyszerűbb lélek volt. Korábban, amikor egy egészségügyi tisztviselő vizsgálni kezdte a főigazgató önkényes döntéseit (nem akarta kirúgni, csupán vizsgálódott), Horn emelte fel a telefont, hogy a maga közvetlen stílusában adja tudtára: a Káslert pedig ne cseszegessétek. Tilos hozzányúlni. A jóért, amit a politikától kapott, Kásler nem maradt adós, ennek következtében a nézeteit is sűrűn váltogatta. Szerinte Orbán ismerte fel először Magyarországon az onkológia jelentőségét. Nála Orbán a befutó.

A főigazgató minden rendszerben segítőkész embernek látszott. S mivel ma már a rák az egykori morbus hungaricushoz (tbc) fogható népbetegség, ez a gyötrelem óhatatlanul érinti a politikusok rokonait is. Káslernál gyakran megcsörrent a telefon. Őt mindig fel lehetett hívni, ha baj volt. És milyen kedves, mily megnyugtató, mikor fogad a főigazgató, ő mutat be a legkiválóbb terapeutának, kimaradnak a hosszú várólisták, személyesen is rám pillant néha, mindig készen áll a VIP betegszoba. Káslert ezért nem kárhoztatjuk, élt a helyzeti előnnyel. Neki lejtett a pálya.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink