• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felforgatná a magyar egészségügyet az MNB javaslat

Lapszemle 2019.03.01 Forrás: portfolio.hu
Felforgatná a magyar egészségügyet az MNB javaslat

Javasolják, hogy a gyógyszerek esetében betegegyüttműködésen alapuló gyógyszertámogatás kerüljön bevezetésre.

Drágább és egységes csomagolású cigaretta, megadóztatott virsli, bacon, sütemény és hamburger. A nem szót fogadó beteg drágább kezelési költsége, a gyógyszert rendesen beszedő betegeknek magasabb állami támogatás. Nehezebb helyzetben lévő gyógyszergyártók, gyógyszer-reklámadó, stratégiai iparágként kezelt gyógyszerkereskedelem - ha a kormány megfogadná a jegybank szerdán bemutatott versenyképességi javaslatcsomagját, akkor nagyjából ez várna ránk. Mindemellett azonban érzékeny ügyek felnyitását és rendkívül fontos, évtizedek óta várt lépések megtételét is javasolja az MNB elemzőgárdája annak a fő célnak az elérése érdekében, hogy javuljon a magyarok gyászos egészségi állapota. A kormány által szintén szerdán közzétett versenyképességi csomag is tartalmaz egészségügyre vonatkozó részt, és az abban szereplő 5 konkrét elem összecseng a jegybank javaslataival - írta a portfolio.hu.

Nem érhetjük utol Ausztriát teljes egészségügyi fordulat nélkül - jelentette ki többek között az MKIK gazdasági évnyitó beszédében Matolcsy György jegybankelnök, amikor bemutatta az MNB szakértőinek legújabb versenyképességi javaslatcsomagját és annak is a magyar egészségügy fejlesztésére vonatkozó részét.

És érdemes itt elidőzni kicsit a fordulat szó használatán. Mert valóban: ahogyan az "Egészséges társadalom" címet viselő fejezet 39 javaslatát olvassuk, az jut eszünkbe, hogy ezek az intézkedések gyakran szöges ellentétben állnak/álltak a kormány eddigi politikájával.

Az intézkedések egy másik csoportja pedig status qou helyzeteknek menne neki, amibe eddig egyetlen kormány sem vágta a fejszéjét, nem véletlenül. Valamint az is kiolvasható, hogy a gyógyszergyártók valószínűleg a vesztesei lennének egy ilyen intézkedéscsomagnak, ugyanis konkrétan szerepel benne a "gyógyszerkiadások szakmai alapú átsorolása, csökkentése". (..)

Az egészséges életmódra pozitív ösztönzőkkel nevelő (egészséges étkezés támogatása adókedvezménnyel, rendszeres sportolás, minőségi munka- és lakókörnyezet) intézkedések mellett egy lényeges "büntető" jellegű eszközt is javasol a jegybank: beteg-együttműködésen alapuló finanszírozási módszerek kiterjesztése. Ennek keretében javasolják a kétoldalú kötelezettségvállalás elvének bevezetését. "Eszerint nem csak a finanszírozónak vannak kötelezettségei, hanem a betegeknek is, akik kötelesek követni és végigcsinálni az orvosok által előírt terápiát. Amennyiben elmulasztják mindezt, akkor ezzel a jövőben további költségekkel fog járni az ellátásuk, amelyhez nagyobb hozzájárulás várható el a részükről. Az Egyesült Államok piaci biztosítási elvére épülő modelljében az ilyen típusú kötelezettségek jelentős szerepet játszanak. A beteg-együttműködés javítás érdekében javasoljuk, hogy a be nem fejezett rehabilitációs ellátások esetében a betegeknek vissza kelljen fizetniük az ellátás költségeinek egy részét - fogalmaznak. Emellett javasolják továbbá, hogy a gyógyszerek esetében pozitív ösztönzőt jelentő, betegegyüttműködésen alapuló gyógyszertámogatás kerüljön bevezetésre. "Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy bizonyos krónikus betegségek esetében (például: cukorbetegség, magas vérnyomás) a terápia, illetve az ahhoz kapcsolódó kiegészítő előírások (például: testmozgás, diéta, szűrővizsgálatokon való részvétel) betartása esetében növekedne a szedett gyógyszerek állami támogatása" - részletezik. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink