• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felforr az agyvíz, avagy kórházak a kánikulában

Lapszemle Forrás: Magyar Narancs

EU-s forrásokból hőszigetelhetik az épületeket, s oldhatják meg a hűtést is.

42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Alig találni klímaberendezést a magyar kórházakban, sok helyen még a ventilátor is luxus. Kinek a hibájából szenvednek a betegek a hőségben? – teszi fel a kérdést a Magyar Narancs.

„Nálunk elvileg van központi klíma, de még a télen elromlott, és azóta sem sikerült megszerelni senkinek. Így most a hőségriadó idején gyakorlatilag fővünk a saját levünkben. Egyszer megmértük a hőmérsékletet a sokktalanítóhelyiségben: 42 fok volt. A fekvőosztályokon van ventilátor, de az meg csak a meleg levegőt keringeti. Elég élhetetlen a helyzetünk, de vannak ígéretek" – mondja lapunknak egy egészségügyi szakdolgozó, aki amúgy az egyik legjobban fölszerelt fővárosi kórház munkatársa. „A mi osztályunkon nincs légkondi, ez a nyári nagy melegben nagyon megnehezíti a betegek gyógyulását és gyógyítását.

Már kora reggeltől szenvednek a melegtől, a kórház ugyan biztosít nekik pluszfolyadékot, de a ventilátorról nekik vagy a hozzátartozóknak kell gondoskodni. Ha csak a nyílászárók jók lennének vagy a redőnyök, amivel védekezni lehetne a meleg ellen, már az is nagyban segítené a gyógyulni vágyók és a dolgozók komfortérzetét" – teszi hozzá egy másik budapesti kórház fekvőbetegosztályán dolgozó egészségügyis. Rajtuk kívül jó néhány budapesti és vidéki kórház dolgozóját kérdeztük az intézményük légkondicionálásáról, és egy-két kivételt leszámítva, a fentiekhez hasonló válaszokat kaptunk.

A lap megkereste a több mint száz fekvőbetegellátó intézmény fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK), hogy a hozzá tartozó kórházak hány százalékában megoldott a légkondicionálás. Adatokat nem közöltek, csupán azt, hogy „az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló igényes és energiahatékony épületenergetikai, infrastrukturális fejlesztések révén" az egészségügyi ellátás színvonala és a benne dolgozók munkakörülményei javulnak, az „EU-s források igénybevétele esetén az energiaracionalizálás keretében az épületek hőszigetelése, gépészeti felújítása mellett lehetőség szerint megoldásra kerül a hűtés is".

A teljes cikk a Magyar Narancsban olvasható.