• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felfutóban a fertőzésszámok, de „ez a covid már messze nem az a covid”

Lapszemle MA 06:04 Forrás: qubit.hu
Felfutóban a fertőzésszámok, de „ez a covid már messze nem az a covid”

A vírusfertőzés okozta halálozás és kórházba kerülés aránya sokkal, de sokkal kisebb annál, mint amit négy éve tapasztaltunk.

Augusztus végétől kezdve egész szeptemberben jelentősen erősödött a COVID-19 járványos terjedése Magyarországon – írja kedden publikált jelentésében a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja. „Szerencsére ez a covid már nem az a covid” – kommentálta a Qubitnek a jelenlegi helyzetet Csilek András infektológus szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke.

„A betegségben érintettek klasszikus megfázásos tüneteket mutatnak: láz, orrfolyás, szaglás- és ízlelésvesztés fordul elő” – mondta a szakértő, aki megerősítette, hogy jelenlegi tapasztalatai szerint is sokan covidosak, viszont a vírusfertőzés okozta halálozás és kórházba kerülés aránya sokkal, de sokkal kisebb annál, mint amit négy éve tapasztaltunk. „Azon a kórházi osztályon, ahol a járvány csúcsán mondjuk nyolcszázan feküdtek koronavírus miatt, jelenleg arányaiban mondjuk harmincan lehetnek” – mondta, viszont pontos adatokkal ő sem tudott szolgálni.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatója a Qubitnek szintén azt mondta, hogy a jelenleg cirkuláló légúti vírusok legtöbbje covid. Védekezésképpen a maszkviselést és a veszélyeztetett csoportoknak az oltást ajánlotta, mert a tudományos bizonyítékok alapján továbbra is elmondható, hogy ez a két módszer működik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 40. hétre vonatkozó, október 4-én publikált heti járványfigyelő jelentése szerint Csehországban és Szlovákiában megemelkedett a SARS-CoV-2 miatt kórházba került páciensek száma. Ezen kívül Magyarország, Bulgária, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Svédország esetén dokumentálták azt is, hogy az elmúlt néhány hétben nőtt a SARS-CoV-2 vírushoz kötődő halálozások száma, bár az ECDC hozzáteszi, hogy az esetszámok ezekben az országokban is viszonylag alacsonyak. További részletek a teljes cikkben