• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Félgőzzel üzemel több kórház

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Hiába van egy kórháznak sok ágya, ha ehhez képest az egészségbiztosító által adott havi finanszírozás alacsony.

Körülbelül 2,4 millió beteget láttak el tavaly az ország kórházai, egynapos beavatkozást viszont csupán az esetek valamivel több mint tíz százalékában végeztek az intézmények – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb jelentéséből, melyből a Magyar Nemzet idéz.

A tavalyi adatok szerint egészségügyi intézményekben 80 253-an vesztették életüket, és minden tizedik pácienst kellett átirányítani másik osztályra. Hatalmas különbségek vannak a kórházak között abban a tekintetben, hogy milyen mértékben használták ki a rendelkezésre álló kórházi ágyakat. Míg például a budapesti Honvédkórházban 80 százalék felett volt ez a mutató, addig ugyanez a szintén jelentős központnak számító Heim Pál Gyermekkórházban csupán 59 százalék volt. Az átlagoshoz képest jóval többször voltak kihasználatlan fekvőhelyek például a nagy kapacitással bíró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban is - írja a lap.

Fontos azonban leszögezni, hogy az sem jó, ha túl magas az ágykihasználtság, hiszen ez veszélyeztetheti a biztonságos betegellátást. Lényeges ugyanis, hogy legyen szabad kapacitás a váratlan esetekre. Magyarországon ehhez képest tavaly is volt néhány olyan intézmény, ahol rendkívül magas, akár száz százalék feletti volt az ágyak kihasználtsága, de ez inkább a kisebb, alacsony kapacitással rendelkező és rehabilitációt, valamint krónikus ellátást nyújtó intézmények esetében volt így. Ilyen például a Sárvári Szent László Kórház vagy a Parádfürdői Állami Kórház.

- Hiába van egy kórháznak sok ágya, ha ehhez képest az egészségbiztosító által adott havi finanszírozás alacsony, akkor nem fogja kihasználni a meglévő helyeket – mondta korábban a helyzettel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek Kincses Gyula egészségügyi szakértő. Így előfordulhat akár az is, hogy hiába félig üres egy osztály, a betegnek várnia kell a felvételre, mert nincs pénz a kezelésére. Kincses Gyula szerint ilyenkor a kórház jelezheti a fenntartónak, hogy nem tudja kihasználni a kapacitásait, mert nem elegendő a fenntartásra fordítható költségvetési támogatás.
A kórházak emellett nem szívesen csökkentik az osztályok méretét sem az egyébként kihasználatlan ágyak feladásával. Ennek pedig Kincses Gyula szerint nem a finanszírozás az oka, hanem a presztízsveszteségtől való félelem. – Nagyon kevesen merik kimondani, hogy nem kell 26 ágy egy osztályra, mert 18 is elég. Attól félnek ugyanis, hogy ha csökken az ágyak száma, kevesebb lesz az egészségbiztosítási hozzájárulás, támogatás összege is.

A tavalyi évre vonatkozó NEAK-jelentés szerint az ezernél több ággyal gazdálkodó fővárosi intézmények, mint a Szent János, a Jahn Ferenc, a Péterfy Sándor utcai kórház vagy a Honvédkórház esetében az ágykihasználtság 72 és 80 százalék között mozgott, ami nemzetközi összehasonlításban is ideálisnak mondható. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink