A szakemberek meglepő összefüggést találtak a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulása között is.
Az agy szöveteinek fokozatos elvesztése az öregedés természetes velejárója, ám egy friss tanulmány rámutatott arra: van, akinél az idegi kapcsolatok sokkal gyorsabban hanyatlanak, mint másoknál – írja a Science Alert nyomán a hvg.hu.
Egy 1995-ben kezdődött, és több évtizeden át tartó kísérlet arra jutott, hogy azoknál, akiknél nagyobb az idegrostokat tartalmazó fehérállomány-veszteség, 86 százalékkal nagyobb a kockázata az enyhe kognitív zavar (mild cognitive impairment, MCI) kialakulásának. Az is kiderült, az anyagcsere-betegségben nem szenvedőkhöz képest a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők jelentősen több fehérállományt veszítettek az idő múlásával, és ennél a csoportnál végül 41 százalékkal volt magasabb az MCI kialakulásának kockázata.
Emellett azt is megállapították: azoknál, akiknek az agy-gerincvelői folyadékban a demencia kialakulásával kapcsolatos biomarkereket találták, 50 százalékkal nagyobb volt a kognitív károsodás kockázata.
Bár csak nyolc személy esetében diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, a kutatók úgy vélik, hogy a cukorbetegség kezelése, de legfőképpen megelőzése segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
„Mivel az inzulinrezisztencia kritikus szerepet játszik az amiloid plakkok képződésében, a cukorbetegség elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását” – emelték ki a szakemberek. További részletek a cikkben