• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Feljelentés a fertőzések miatt

Lapszemle 2020.01.22 Forrás: magyarnemzet.hu
Feljelentés a fertőzések miatt

A MOK új vezetése teljesen új alapokra akarja helyezni az etikai eljárásrendet, az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát már megkezdték.

Ötmillió forint bírságot szabott ki és büntetőfeljelentést tett a fővárosi kormányhivatal, amiért tizenkét páciens súlyos fertőzést szenvedett el a Budaörsi Egészségügyi Központban végzett szürkehályogműtétek során. Panasz esetén az orvosi kamara etikai eljárást indít, a grémium emellett szeretné, ha a jövőben sokkal több információval rendelkeznének a páciensek - írja a magyarnemzet.hu.

A közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása miatt alakulhatott ki súlyos fertőzés tizenkét, szürkehályog-műtéten átesett betegnél decemberben a Budaörsi Egészségügyi Központban. Erről a helyszíni vizsgálat után adott ki közleményt Budapest Főváros Kormányhivatala, amely azt is jelezte: a megállapított hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki és büntetőfeljelentést tett.

A tájékoztatásból nem derül ki, mi volt a feltárt hiányosság, illetve milyen előírást nem tartottak be az operációknál, lapunk azonban szakmai körökből úgy értesült: az ilyen fertőzéseket gyakorlatilag mindig az okozza, hogy többször is felhasználnak egy amúgy egyszer használatos eszközt.

Egy biztos: a fertőzés okozta szövődmények miatt az érintett betegeket újra meg kellett operálni. A beavatkozásokat a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János-kórházban végezték – a budaörsi önkormányzat tájékoztatása szerint ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket. Czuczor Gergely, a városi Fidesz-csoport elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a János-kórházban több betegnek is azt mondták, valószínűleg maradandó károsodást szenvedett.

Lapunk kíváncsi volt arra, indít-e etikai eljárást a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ezért megkerestük az etikai kollégium új elnökét. Hegedűs Zsolt azt mondta: amennyiben kiderül, hogy az eset mögött az orvosi foglalkozás jogszabályokban meghatározott általános szakmai magatartási szabályainak megszegése áll, és emiatt a MOK-nál panasszal élnek, akkor a területi etikai bizottság napirendre veszi az ügyet. Hozzátette: teljesen új alapokra akarják helyezni az etikai eljárásrendet, az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát már megkezdték.

Olyan, a mindennapokban jól alkalmazható etikai kódexet szeretnének megalkotni, amely az orvosok számára erkölcsi útmutatást jelent, adaptálja a világban előremutató szemlélettel rendelkező orvosi etikai kódexek elemeit is. Hegedűs Zsolt az igazságügy és a humán tárcák közötti egyeztetést is szükségesnek tartana, hogy közösen vizsgálják meg brit mintára egy, az orvoskamarától független bírói-etikai fórum felállításának lehetőségét. A szigetországban ez a grémium hivatott a nagyobb társadalmi visszhangot kiváltó ügyekben átlátható döntést hozni úgy, hogy a fajsúlyos eseteknél ne érvényesülhessen az orvoslobbi befolyása.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink