• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fellázadtak a német háziorvosok

Lapszemle 2024.01.13 Forrás: InfoStart
Fellázadtak a német háziorvosok

Válságtanácskozást hívott össze Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Az elmúlt hetekben a háziorvosok szerte Németországban rendkívüli túlterheltségre panaszkodtak, amit nem utolsósorban a párhuzamosan terjedő járványos megbetegedések, a koronavírus, az influenza és a légúti fertőzések okoztak. Az év végén olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a háziorvosi rendelők a karácsony utáni napokban számos helyütt tiltakozásul zárva tartottak, amit viszont a miniszter vett igencsak rossz néven - írja az infostart.hu.

Ezt követően a háziorvosok szövetsége indítványozta, hogy tartsanak válságtanácskozást a kialakult helyzet lehetséges rendezése érdekében. A szövetség utalt arra, hogy az orvosokra rendkívüli teher nehezedik, a betegeknek hosszú várakozási időt kell elviselniük, túlzott a bürokrácia és mindehhez mérten "nem tisztességes" a fizetés.

A Karl Lauterbach egészségügyi miniszter az elmúlt hónapokban hozott rendeleteket a háziorvosok terheinek mérséklésére, így például a betegállományba vétel, továbbá a receptfelírás könnyítésére, valamint a digitalizálás előmozdítására. Értesülések szerint a tanácskozáson a miniszter reformokat ígért. Arra tett ígéretet, hogy a háziorvosok számára elsősorban a biztosítókkal szemben nagyobb pénzügyi szabadságot irányoz elő. Megígérte azt is, hogy még januárban törvénytervezetet terjeszt a parlament elé az orvosi honoráriumok eddigi plafonjának megszüntetésére.

A fő célok között említette továbbá a háziorvosok terheinek csökkentését, a betegek várakozási idejének mérséklését valamint az ellátásukra rendelkezésre álló idő növelését.

...

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szövetség adatai szerint jelenleg mintegy ötezerre rúg a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A válságtanácskozáson a miniszter is elismerte, hogy nincs elegendő háziorvos, ezért Lauterbach úgy véli, hogy az orvostanhallgatók számát évi ötezerrel kellene növelni. A háziorvosok szövetsége ezt a tervet "helyesnek és fontosnak" minősítette.

Mindezzel egy időben a gyermekorvosok országos szövetsége sérelmezte, hogy súlyos gyógyszerhiány akadályozza a gyermekek, illetve fiatalok szükséges ellátását. A szövetség szerint országos a hiány különféle gyógyszerekből, köztük a penicillinből.

További részletek a cikkben.