• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Félmilliárdba kerültek az egységcsomagok

Lapszemle 2019.01.23 Forrás: vg.hu
Félmilliárdba kerültek az egységcsomagok

A két nyertes kft. több mint 356 millió forinttal tett olcsóbb ajánlatot a pályázatban korábban meghatározott összegnél.

Két cég, a 2017-ben egymilliárd forint feletti árbevételt elkönyvelő Sysmex Hungária Kft. és a 253 millió forint árbevételt elérő Biosan Kft. közösen nyerte a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiírt országos vastagbél-rákszűrő program elindításához szükséges egységcsomag összeállítására kiírt tendert – derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből, a TED-ből - írja a vg.hu.

A pályázat összértéke 490,6 millió forint plusz áfa. A két nyertes kft. több mint 356 millió forinttal tett olcsóbb ajánlatot a pályázatban korábban meghatározott, több mint 846,3 millió forintos összegnél.A győztesek által a háziorvosi praxisok számára összeállítandó egységcsomag tartalmazza majd meghirdetett szűrési kiteket, a reagenskészletet, a gumikesztyűt, a nejlontasakot és a légpárnás borítékot is.

Már több éve csúszik az 50 és 70 év közöttiek magyarországi vastagbél-rákszűrő programjának bevezetése. A népegészségügyi intézkedés anyagi hátterét két projekt – az uniós forrásokra alapozott EFOP, a közép-magyarországi régióban pedig a Vekop – biztosítja összesen 6,57 milliárd forint értékben.

A vastagbél-rákszűrést 2019 második felében szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni – válaszolta egy kérdésre a parlamentben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A programban csaknem 2200 háziorvosi praxis vesz majd részt. A háziorvosok képzése már tart, megszervezték a szűrésben részt vevő laboratóriumok rendszerét is, és fejlesztették az eszközöket. A szűrőprogram első szakaszában önkéntesen 1600–1700 háziorvos vesz részt, de ez a munka 2019. július 1-jétől beépül a kötelező teendőik közé.

Finanszírozása az egészségügyi alapból történik majd. Míg 2010-ben 78 ezer vastagbéltükrözést finanszírozott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), 2017-ben már 95 ezret. Az esetek száma mellett a vizsgálatokra fordított pénz is jelentősen nőtt az elmúlt években: 2010-ben csaknem 477 millió, 2017-ben már több mint 724 millió forintot fordított a NEAK erre a célra.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.

Legolvasottabb cikkeink