• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Félmilliót ér az újszülött vére – de kinek?

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Milliárdos üzletággá vált Magyarországon az őssejtlevétel és -tárolás.

Ma már minden kismama találkozik az ajánlattal: tetesse el az újszülöttje köldökvéréből származó őssejteket, így gondoskodva a gyerek jövőjéről, ha valamilyen betegség miatt szükség lenne rá. Több száz ezer forintos költségbe verik magukat a szülők, sokszor hitelt is igénybe véve, csak hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Felesleges több száz ezer forintért eltároltatni az újszülött köldökvérét – állítja az őssejt-transzplantáció hazai specialistája. Egyetlen magyarországi műtét történt eddig – akkor sem a saját mintáját kapta meg a beteg. Pedig az őssejtekkel többféle betegség gyógyítható – ha közösségi bankokban tárolnák a mintákat, még hasznukat is lehetne venni az orvoslásban – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az őssejteket valóban sok mindenre fel lehet használni a gyógyításban, évtizedek óta mi is használjuk ezeket rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, csontvelő-elégtelenség, illetve öröklött immunológiai vagy hematológiai betegségek esetén. Csakhogy a páciens soha nem a saját őssejtjét kapja meg – mutatott rá Kriván Gergely, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa. Ennek egyébként nagyon egyszerű oka van: főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejttel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges. Magyarországon még egyetlen műtétet sem végeztünk saját őssejttel. A több mint 40 átültetéshez minden esetben nemzetközi őssejtbankból vásároltunk mintákat – tette hozzá az osztályvezető.

A Magyarországon levett és saját célra őrzött őssejtmintákat a Szent László Kórházon kívül Miskolcon használhatják még fel. Ott történt 2010-ben az első ilyen műtét: egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvére köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet, amelyet a KRIO Intézet tárolt. A cég 2004 óta végez őssejttárolást, tizenegy év alatt két olyan sikeres őssejtbeültetés történt, amelyhez a náluk tárolt mintákat használták fel. A CryoSave-nél, a másik nagy őssejtbanknál azt mondták, náluk eddig 15 felhasználás történt. A magyarországi őssejtbeültetésekért felelős szakember azonban csupán a miskolci kislány esetéről tud, vagyis a többi említett műtét valószínűleg nem Magyarországon zajlott.

Kriván Gergely szerint mindez jól mutatja, hogy milyen óriási üzlet ez – csak éppen nem a családoknak. A szülőket nem tájékoztatják a cégek arról, milyen valószínűséggel segíthet majd a saját őssejt a gyereken. Ha a lottószelvényt is 300–500 ezer forintért árulnák, valószínűleg senki nem venné meg. Hiszen a lottóötös esélyével mindenki tisztában van, a köldökvérőssejtek felhasználási esélyéről azonban nem kapnak valós tájékoztatást. Minden nemzetközi szakmai fórumon az hangzik el, hogy erre nincs szükség – emelte ki Kriván Gergely.