• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Félnek, hogy a János átalakítása orvosi csapatokat szakít szét

Lapszemle 2019.03.13 Forrás: hvg.hu
Félnek, hogy a János átalakítása orvosi csapatokat szakít szét

A helyzetet ismerők kétlik, hogy az előirányzott 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra.

A többmilliárdos felújításra mindenképpen szükség van, de sokan kizártnak tartják, hogy ennyi pénz elég lesz. A SOTE Pulmonológiai Klinikájának új helyén pedig egyelőre csak por és sitteszsákok állnak - írja a hvg.hu.

Ambiciózus terveket szőtt a kormány a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakításáról. Ha sikerrel járnak, a kormányzati ciklus végéig teljesen megújított, új szakmai koncepcióval dolgozó súlyponti kórház fogadja majd a budaiakat a most sokszor elkeserítő állapotban lévő épületkomplexum helyén. A helyzetet ismerők azonban kétlik, hogy az előirányzott 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra, az ott dolgozókat pedig eközben a bizonytalanság és az információhiány készíti ki.

Az, hogy az orvosoknak és a nővéreknek fenntartásaik vannak az átalakításokkal kapcsolatban, a részleteket ismerve nem csoda. A kormány tavaly harangozta be, hogy kilencmilliárd forintból nemcsak a régóta pusztuló Szent János épületeit, hanem eszközparkját is megújítja. Igaz, néhány éve még azért indult aláírásgyűjtés, hogy az intézmény területén, vagy annak közvetlen közelében épüljön fel az új budapesti szuperkórház. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter végül azt jelentette be, hogy súlyponti kórházat alakítanak ki a területen, ehhez viszont nemcsak pénzre, hanem hatalmas átszervezésre is szükség van – és a jelek szerint az utóbbival van több gond.

Ahhoz ugyanis, hogy elindulhassanak az átépítések, először a Semmelweis Egyetemnek ki kell költöznie Kútvölgyi Klinikai Tömbből (itt lesznek majd a II. és XII. kerületi szakrendelések), valamint a János egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikát is új helyre kell vinni. Ez utóbbinak már a pontos helye is megvan: az intézmény a SOTE Tömő utcai épületébe kerül, idén június 30-áig.

Lapunknak mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mind pedig a SOTE sajtóosztálya úgy nyilatkozott, hogy a munka jól halad, és a forrás biztosítása is megtörtént: a kormány a költözésre 1,5 milliárd forintot szán, így a jelenlegi körülményekhez képest sokkal jobb betegellátási környezetbe érkezhet a klinika. Több kórházi forrásunk azonban úgy vélte, „kizárt dolog”, hogy a betegeket nyár végén már a VIII. kerületben fogadják. A kiköltöztetésre várók pedig attól is tartanak, hogy a változások szétbomlasztják a jól összeszokott orvosi csapatokat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink