• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Félnek, hogy elvesztik munkájukat

Lapszemle Forrás: fmh.hu

A mozgássérültek, fogyatékkal élők a romló életkörülmények között is próbálnak talpon maradni, helyt állni, dolgozni.

A megváltozott munkaképességű emberek helyzete most még bizonytalanabbá vált. Számos jogszabályi változást jeleztek előre az elmúlt időszakban, azok tartalmáról azonban az érintettek egyelőre mit sem tudnak. A legrosszabb a bizonytalanság - fogalmazta meg Varga Szabolcs, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének (LÁRKE) alelnöke, jogásza. A vak fiatalember azonban nincs egyedül ebben a nehéz helyzetben, egészséges munkatársainak épp úgy új feladatot, megélhetést biztosító forrást kell keresnie, mint Szabolcsnak – írja a Fejér Megyei Hírlap – online.

Korábban az állam támogatta a megváltozott munkaképességűek bérének, járulékainak száz százalékát, ezt most megvonja tőlünk, s így június 30-án megszűnik a székesfehérvári egyesületnél és a kiállításon dolgozó több mint tíz ember munkája. Persze ez nem csak bennünket, hanem minden megváltozott munkaképességű embert érint, éljen bármilyen fogyatékossággal, rokkantsággal is – nyilatkozta Varga Szabolcs, aki hozzátette azt is, a
legborzasztóbb az, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény módosított tervezetének híre már egy ideje a köztudatban van, nem tudjuk azonban, hogy pontosan mit tartalmaz, mire számíthatunk, mit remélhetünk - mondta Varga Szabolcs.

Megjegyezte, felsőfokú végzettségű, több idegen nyelvet is beszélő fiatalként talán jobb esélyekkel pályázik a munkaerő piacán, mint egy egészséges, de már veszélyeztetett korban lévő kollégája. Ugyanakkor mégis tart a jövőtől. Hiszen - mint kérdezi - hol keletkeznek állások? S hol lesznek olyan munkahelyek, ahol egy látássérültet is foglalkoztatnak majd?

Jogász végzettségű vagyok, beszélek angolul, németül, s valamelyest spanyolul is. Az önéletrajzomban ezt hangsúlyozom. Az nincs benne, hogy vak vagyok, hiszen ez az én problémám, nem pedig a munkáltatóé. Ha mégis eljutok egy állásinterjúig, ott a legtöbb esetben azzal utasítanak vissza, hogy nincs olyan dolgozó, aki tudna kísérgetni a folyosón a mosdóig vagy épp a kijáratig. De hiszen nincs is szükségünk rá! Ha felvesznek egy munkahelyre, gyorsan megtanuljuk, mi hol található, megtanulunk közlekedni, s ellátjuk feladatunkat legjobb tudásunk szerint. Sokan az ismeretlen, az információ hiánya miatt nem fogadják a látássérülteket - mondta a jogász.

Varga Szabolcs kiemelte, a megváltozott munkaképességű emberek járandóságának módosítása, az arra jogosultak körének ellenőrzése bizonyára fontos feladat, ugyanakkor a tájékoztatás még szükségesebb lenne – emelte ki Varga Szabolcs, aki hozzáfűzte azt is: Csupán abban bízunk, hogy mind több cég, vállalkozás indul el a társadalmi felelősségvállalás útján, s foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozót - mondta.

- A rehabilitációs járulék megtakarításával a cégek is nyernek, s a megváltozott munkaképességű emberek is, akiket megismerhetnek a munkáltatók, a megmaradt képességeiket pedig megfelelő munkakörülmények között kamatoztathatják.