• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Felpörget, majd padlóra küld az extra koffein

Lapszemle 2018.07.22 Forrás: heol.hu Szerző:
Felpörget, majd padlóra küld az extra koffein

2012-ben 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztás miatti rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Hollandiában a 14 éven aluliak októbertől nem vásárolhatnak energiaitalt. Ezt arra hivatkozva léptették életbe, hogy a szakemberek szerint a magas dózisú koffein- és cukortartalom túlhajszoltságot, szívritmuszavart is okozhat. Talán kevesen tudják, de igaz: az energiaitalok összetételükben főként cukrot és nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak. Káros anyagok, például színezékek és mesterséges tartósítószerek is megtalálhatók bennük - írta a heol.hu.

Dr. Papp Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának vezető tisztiorvosa a lap érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2012-ben, egy év adatgyűjtését feldolgozva tette közzé az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Ezek között 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztás miatti rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka pedig a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt.

Az ÁNTSZ berkein belül 2012 óta országos felmérés a hálózatban nem történt, de az energiaitalok kapcsán továbbra is javasolják, hogy nagy körültekintéssel és ne folyadékpótlási célzattal használják azokat, különösen a gyermekek – hívja fel a figyelmet dr. Papp Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testületének 2015-ös vizsgálata alapján is igazolódott, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú az energiaitalok kapcsán, különösen alkohollal együttesen fogyasztva azokat. A népegészségügyi termékadóról szóló törvény idevonatkozó passzusa szerint iskolai büfékben, áruautomatákban energiaitalok hazánkban nem árusíthatóak. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint e szabályt betartják.

 

Legolvasottabb cikkeink