• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felszámolják a selypi azbesztes halálzónát

Lapszemle Forrás: vg.hu - nepszava.hu

Állami pénzből számolják fel Selypen azt az azbesztszennyezést, ami az egykori cementgyár helyén van.

Legkésőbb nyárra fölszámolják az egykori selypi cementgyár környékét évek óta veszélyeztető azbesztszennyezést – nyilatkozta a Népszabadságnak Beneda Attila, a humántárca helyettes államtitkára. A kormány ugyanis szerdán zöld utat adott a terület megtisztításáról szóló javaslatnak – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

Két elképzelést is felvetettek a terület megtisztítására: az egyik (az olcsóbb, de nagyobb környezeti kockázatú) megoldás alapján a szennyezés helyszínén, a másik szerint viszont egy lerakón ártalmatlanítanák a veszélyes anyagot. A kormány a további megbetegedések kockázatának mérséklése érdekében a gyorsabb és költségesebb megoldás mellett döntött.

Megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel. Az elszállítás még a csapadékosabb, kevésbé kiporzásveszélyes téli-tavaszi időszak alatt megtörténhet.

A Heves megyei Zagyvaszántóval határos Lőrincihez tartozó Selyp faluban 1971-től egészen 2004-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A gyárat ekkor bezárták, tavaly nyáron pedig robbantásos technikával bontották le az épületet. A robbantásra a helybéliek úgy emlékeztek: méteres porfelhő borította be a falut és a környéket. Az épület romja veszélyes hulladék, a tavalyi bontás óta a porát szabadon viszi a szél. Tavaly már a közegészségügyi hatóságok is szembesültek a gyár korábbi működésének következményeivel: a falu háziorvosa jelezte, hogy valami baj van, mert tömeges méreteket öltenek a mellhártyadaganatos megbetegedések.

Mint arról elsőként a Népszabadság beszámolt, a régi gyár öt kilométeres sugarú körzetében 2006 és 2012 között legalább tucatnyian haltak meg mellhártyadaganatban, a halálozási arány hirtelen az országos átlag harmincháromszorosára emelkedett. Ezt a daganattípust az esetek 85 százalékában az azbeszt okozza. Mostanra a gyár környékén elterülő falvakban már több mint százan betegek. Közülük nyolcan perlik az államot.

A témával kapcsolatban a Népszava – online így ír: Lőrinci északi részén, Selypen a volt cementgyár területén 60-80 tonna azbeszt található az építési törmelékkel összekeveredve.

A gyár 2004-es bezárása óta a közelben lévő települések számos lakója a rákkeltő azbeszt okozta megbetegedésekben szenved, az elmúlt évben lezajlott vizsgálatok eredményeinek fényében bátran kijelenthető, hogy a környék lakosainak a hazai átlagot meghaladó, statisztikailag is alátámasztott korai halálozási rátája mögött a magas fokú azbesztszennyezettség áll.

Az ügyben per is zajlik a Fővárosi Törvényszéken, amelyben az azbesztózis miatt megbetegedettek perlik az államot. A „magyar Csernobil perként" elhíresült jogvita még el sem kezdődhetett, mert a bíróság hónapok óta képtelen megállapítani, hogy a perben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseli az államot. A jogi huzavona közben a felperesek egészségi állapota tovább romlik, az ügy első felperese, a 38 éves György Zsolt az azbeszt okozta tüdőrák miatt december 11-én hunyt el – emlékeztet a portál.