• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Félünk az elszegényedéstől, bízunk az orvostudomány fejlődésében

Lapszemle 2024.04.06 Forrás: 24.hu
Félünk az elszegényedéstől, bízunk az orvostudomány fejlődésében

A magyar válaszadók 68 százaléka szerint a jövőben gyorsabbá, egyszerűbbé válik majd az egészégügyi ellátás és gyógyulás.

A huszadik század utolsó évtizedeiben születetteknek a 2000 volt a misztikus szám. Habár olyan körülmények között éltek, amilyenben, de amikor feltették a kérdést, hogyan fogunk élni kétezerben, rendre előkerültek a repülő autók, robotok, szuper autók, a földi eldorádó.

Ahogy közeledett az ezredforduló, és csak nem akart tele lenni az ég repülő személygépjárművekkel, szó szerint leszálltunk a földre. Az elmúlt néhány év azonban látványossá tette mindazt a fejlődést, ami búvópatakként ötven éve csörgedezett a tudomány világában, előlépett, és szóba állt velünk az első (és még igen primitív) mesterséges intelligencia.

Jött ezenkívül még világjárvány, amit szintén egy tudományos (és magyar Nobel-díjat érő) felfedezésnek is köszönhetően lényegesen könnyebben vészeltünk át, mint a pontosan száz évvel korábbi spanyolnáthát. Aztán, hogy ne kényelmesedjünk el, jött egy pusztító háború Kelet-Európában, ami még most is tart, összetörve az európai kontinens örök békéjébe vetett hitünket.

Ilyen premisszák mellett vágott neki a National Geographic 2024. márciusában 1076 fő megkérdezésével egy reprezentatív felmérésbe, mit várnak az emberek az elkövetkező évtizedektől. A 24.hu összefoglalójából kiderül, hogy a magyarok 60 százaléka szerint rosszabbá válnak az életkörülményeink a jövőben, és az éghajlatváltozás miatt is egyre több környezeti problémával kell szembenézni. 43 százalék szerint még nagyobb lesz a szakadék a gazdagok és a szegények között.

Ennek kissé ellentmond, hogy a válaszadók 20 százaléka szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően kényelmesebben és egészségesebben élhetünk majd. Szélsőségesen megoszlik a magyarok véleménye a mesterséges intelligenciát illetően. Majdnem fele-fele a jelenséget bizakodóan és gyanakvóan szemlélők aránya (55-45).

...

68 százalék szerint gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé válik majd az egészégügyi ellátás és gyógyulás, ezen belül 21 százalék elképzelhetőnek tartja, hogy a műtéteket, teljes egészében robotok végzik majd. A válaszolók húsz százaléka viszont tart is attól, hogy az orvoslás magas technicizáltsága miatt sérülnek az emberi kapcsolatok. 18 százalékuk reméli, hogy gyógyíthatóvá válnak a ma még gyógyíthatatlan betegségek.

További részletek ebben a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink