• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felveszik a kesztyűt a kórházigazgatók

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Jogi szakértők szerint igencsak aggályos, hogy a pályázati kiírásban nem szerepelt felső korhatár.

Alapvetően nem is azzzal van bajuk a kórházigazgatóknak, hogy nyudíjba kell menniük. Azt nem tudják elfogadni, ahogyan ezt le akarják nyomni a torkukon - írja a Világgazdaság. "Úgy érezzük, hülyét csinálnak belőlünk. Sokan közülünk évek óta vezetik ugyanazt az intézményt. Mások egy éve sincs, hogy elnyerték a kinevezésünket. Most mindenkinek pályáznia kellett, úgy, hogy közben a reform miatt napi szinten gyakorlatilag válságmenedzselni kell a kórházunkat. De ezt is elfogadtuk. Azután most hirtelen közlik, hogy nem nyerhet az, aki akárcsak megközelíti a nyugdíjkorhatárt. Persze, ezt is az újságokból kell megtudnunk" - fakad ki egy, nevét érhető okokból nem vállaló érintett.

A lap az Egészségügyi Államtitkárságtól napok óta nem kap választ arra, vajon a szintén újra pályáztatott gazdasági igazgatók esetében hasonlóan járnak-e majd el, illetve hogy hol tartanak az egyeztetések az egészségügyiek esetleges mentességéről a kényszernyugdíjazás alól. Szócska Miklós mindenesetre azt nyilatkozta: több szempontot kellett figyelembe venniük, amikor a végső döntés megszületett. Ennek eredményeképp most "úgy értékelik, hogy a 62 éves korhatár az aktív vezetők esetében érvényesíthető korhatár. Így a mostani igazgatói kinevezések is 62 éves korukig szólnak" - tette hozzá. Az államtitkár emellett viszont kijelentette: ez a kérdés a teljes magyar közszolgálat esetében még egyeztetés alatt áll.

Ha az államtitkár komolyan gondolja, amit mondott, az egyben azt is jelenti, hogy az országos intézetek vezetőit is kényszernyugdíjazni kell. Így mások mellett Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának és Nagy Zoltán nak, az Országos Idegsebészeti Intézet egyébként közelmúltban kinevezett első számú vezetőjének is távoznia kellene. Ahogyan az egyetemi klinikák vezetőinek, a főnővéreknek és mindazon osztályveztőknek, akik betöltötték a 62. életévüket.

Mint a szombati Magyar Nemzet írta, rendkívüli ülést hívott össze kedden kora délutánra a Magyar Kórházszövetség, most jogászokkal is konzultál az érdekképviselet.