• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Felvilágosító pilot programot indított a Vöröskereszt

Lapszemle 2018.11.14 Forrás: zoom.hu
Felvilágosító pilot programot indított a Vöröskereszt

A helyi védőnők kisebb csoportokban felvilágosító órákat is tartanak a fiataloknak, külön a fiúknak és külön a lányoknak.

A magyar fiatalok többsége már 13-14 évesen elveszíti a szüzességét, a magyar oktatási rendszer viszont csak a nyolcadik osztály végén foglalkozik a szexualitással. A Magyar Vöröskereszt ezért védőnők segítségével pilot programot indított, amely nemcsak az edukációban segít, hanem még a fiúkkal is megpróbálja megértetni, mi történik serdülőkorban egy lány testével, és persze a lelkével - írta a zoom.hu.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet nyolc évvel ezelőtt készített átfogó felmérést arról, hány éves korban veszítik el a szüzességüket a magyar fiatalok. Az eredmény már akkor is elgondolkodtató volt: többségük 13-14 évesen átesik az első szexuális élményén. A 16 évesek közül a fiúknak 63 százaléka, a lányoknak 56 százaléka válaszolta azt, hogy már nem szűz.

A Magyar Vöröskereszt két Békés megyei járásban – a sarkadiban és a mezőkovácsháziban – indította el pilot programját, amelynek keretében nemcsak fél évre elegendő betétet kapnak a felső tagozatos és középiskolás lányok, hanem a helyi védőnők kisebb csoportokban felvilágosító órákat is tartanak a fiataloknak, külön a fiúknak és külön a lányoknak.

A védőnők jelenléte, főként a kisebb településeken rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik szabadabb keretek között találkozhatnak a diákokkal, legyen az egy iskolai felvilágosító előadás vagy negyedik osztályban esedékes szűrés, amikor akár négyszemközt is beszélgethetnek velük a gyerekek.

„Negyedikben már sok kislány testében megkezdődnek a változások, ilyenkor, ha jönnek szűrésre, és időszerűnek találjuk, akkor megbeszéljük velük a dolgokat. Ha nem tudják, miről beszélünk, akkor a kornak megfelelően átveszünk mindent, még az sem számít, ha kicsit tovább elhúzódik a vizsgálat” – mondták a sarkadi kistérségben dolgozó védőnők, akik közül többen is részt vettek a programban.

„Szeretnénk elérni, hogy ne legyen problémájuk a nemükkel. A Lányból nővé programnak éppen ezért a felvilágosításon kívül az a lényege, hogy az érintettek megértsék: a serdülőkor nem csupán arról szól, hogy megjön a menzeszük, hanem ez egy olyan időszak, amikor jobban meg kell ismerniük önmagukat.”

„Ilyenkor lehet, hogy új érzések ébrednek bennük, magasabbak lesznek, nőiesednek, a melleik is növekedni kezdenek, sőt a testük illata is megváltozik. Ez mind olyan változás, amivel meg kell küzdeniük, és ha nem kapnak pozitív visszajelzéseket, akkor az önképük is sérülhet” – érzékeltette az előadások fontosságát Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt egészségfejlesztési szakmai vezetője.

Legolvasottabb cikkeink