• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fenyegető a háziorvoshiány

Lapszemle Forrás: Népszava

Várhatóan a tavalyinál is több szakember távozhat az országból, illetve a szakmából.

Szakápoló- és orvoshiány léphet fel, ha Magyarország továbbra is a környező, elsősorban nyugat-európai államok egészségügyi munkaerőképző-központja marad, a kormány pedig semmit sem képes tenni a szakmabeliek itthon tartásáért. Hiába jelentették be ugyanis az év elején, hogy emelik az egészségügyben dolgozók bérét, az orvosok, ápolók, gyógyszerészek továbbra is, sőt egyre nagyobb számban külföldön kívánják folytatni hivatásukat – olvasható a Népszava – online oldalán.

Miután nem teljesült az Orbán-kormány ígérete az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről, így várhatóan a tavalyinál is több szakember távozhat az országból, illetve a szakmából. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) statisztikája szerint ugyanis 2012. első félévében 984-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, szemben a tavalyi első fél évvel, amikor ez a szám „csak" 759 volt.

Ráadásul – hívta fel a figyelmet a hvg.hu a legfrissebb adatokra - nemcsak a hálapénzt ritkán kapó aneszteziológusok, boncorvosok hagyják el nagy számban az országot: a szakvégzettségüket megszerzett, távozó doktorok közül a második helyen a háziorvosok állnak. Bár a legtöbb igazolást kérő orvosnak - csakúgy mint a korábbi években - nem volt szakvizsgája, csak általános orvosi oklevéllel rendelkezett, a szakorvosok közül pedig - szintén hasonlóan az előző évekhez - az aneszteziológia és intenzív terápia területéről hagyták el a legtöbben az országot. A második helyen már a háziorvostan, a belgyógyászat és a sebészet állt holtversenyben.

Igen nagy kudarc lehet ez az Orbán-kormánynak, hiszen már a Fidesz választási programja, illetve az azt lényegi módon átíró Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is azt ígérte, hogy megerősítik az alapellátást. Sőt, a július elsejével életbe lépett betegellátási rend kifejezetten épít a háziorvosi rendszerre, hiszen sok ellátási formát megszüntettek egyes kórházakban. Épp ezért nem sok jót sejtet, hogy az országban éppen a háziorvosi rendszert fenyegeti a kihalás veszélye, így már a következő egy-két évben sem garantált a lakosság biztonságos ellátáshoz jutása – szögezi le a lap, amely azt is megemlíti, hogy praxisüresedések is várhatóak, hiszen a praktizáló háziorvosok kétharmada 51 év feletti, s csaknem kétezren már nyugdíjas korba is léptek, így a következő években újabb több száz hely üresedhet meg.

Vélhetően erre a képtelen helyzetre, no meg a betegellátásban várható, s épp a kabinet által okozott káoszra igyekezett gyorsan ható orvosságot találni a szaktárca azzal a miniszteri rendelettel, amely lehetővé teszi egyes szakorvosi végzettséggel rendelkezők számára, hogy háziorvosi tevékenységet végezzenek, amennyiben öt éven belül leteszik a háziorvosi szakvizsgát is. Csakhogy a jogszabályban felsorolt területek többsége már eleve hiányszakma a hazai egészségügyben, amit tovább ront a folyamatos elvándorlás.

Ráadásul az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke szerint más okokból is kevesen élnek majd a "lehetőséggel". Selmeczi Kamill a Kossuth Rádióban kifejtette: egy olyan általános orvoshiányos helyzetben, ami az alapellátást és a kórházi ellátást egyformán érinti, nem számít arra, hogy a "kórházi orvosok most majd elindulnak és háziorvosi praxisokat fognak vásárolni". Azt már nem tette hozzá, de köztudott: milliós befektetéssel. Ráadásul ez a kormányzati "intézkedés" is lódítás volt, hiszen az orvosok "háziasítása" több éve működő gyakorlat hazánkban, így ezzel a miniszteri rendelettel pusztán az Országos Alapellátási Intézet (OALI) praxisprogramjának jogszabályi rögzítése történt meg – írja a lap.

A teljes cikk a Népszava – online oldalán olvasható!