• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Férfiak uralják a jól fizető orvosi szakmákat

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A szegedi klinikákon az utóbbi években egyre több női sebész és nőgyógyász dolgozik.

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadékot évek óta próbálják csökkenteni, egy friss tanulmány szerint ez az orvosok között egyáltalán nem sikerült. A kutatás során 6300 orvost és 32 ezer egyéb egészségügyi dolgozót kérdeztek meg. Kiderült: a férfi orvosok évente 50 ezer dollárral visznek haza többet, mint a nők. Ennek oka pedig az, hogy a jól fizetett területeken jóval több férfi dolgozik, mint nő – írja a Délmagyarország Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja. A lap megnézte a szegedi klinikákat, hány női orvost találunk a munkatársak között.

A sebészeti klinikán 38 férfi mellett mindössze 8 nő dolgozik. Harminc-negyven évvel ezelőtt kizárólag férfi sebészek voltak a klinikán. Ez ahhoz képest előrelépés – nyiltakozta Lázár György intézetvezető professzor. Az utóbbi időben ez a szakma elnőiesedett, hiszen a hallgatók összetétele is ilyen irányban változott. A sebészet ettől függetlenül férfias, hiszen nehéz fizikai munkát kell végezni. Éppen ezért majd kiderül, jót tesz-e a szakmának ez a változás – jegyezte meg Lázár György.

Szederkényi Edit adjunktus egyike a női sebészeknek. Véleménye szerint azért van kevés nő ezen a pályán, mert olyan képességeket és habitust kíván, ami inkább a férfiakra jellemző. – Gyors döntési képesség és határozottság kell egy sebésznek. És mivel belevág a testbe, némi agresszivitás is. Azonban – folytatta az adjunktus - mivel manuális szakma, a nők sokszor precízebb munkára képesek, mint a férfiak. A betegek bizalma szerintem nem attól függ, hogy az orvos férfi vagy nő. Személyiség és határozottság alapján választanak.

Tradicionálisan férfiszakma volt régen a nőgyógyászat is, Szegeden azonban a 22 férfira immár 12 nő jut. Pályám elején mindössze egy nő dolgozott, tíz év után lett kettő, amióta azonban tanszékvezető vagyok, megugrott a számuk. Sokan szeretnének ugyanis női nőgyógyászt választani, és meg akartuk adni erre az esélyt – fogalmazott Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.