• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ficzere: Közzé kellene tenni a kórházak eredményeit

Lapszemle 2019.04.24 Forrás: InfoStart
Ficzere: Közzé kellene tenni a kórházak eredményeit

A nagyobb jövedelmek már nem egy-egy orvosi szakmához kötődnek, hanem a kereslethez.

Korábban az orvos-elvándorlás volt a gond, most a szakdolgozó-hiány a legnagyobb probléma, amellyel a kórházak folyamatosan küzdenek  - mondta az Inforádió Aréna című keddi műsorában dr. Ficzere Andrea a Kórházszövetség újonnan kinevezett vezetője, az Uzsoki Kórház főigazgatója. A szakdolgozók úgy érzik, nincsenek megbecsülve, nincsenek megfizetve, nincsenek megfelelő munkakörülmények, ezért sokan átmennek máshova, vagy elhagyják a pályát. A kórházak ezért gyakran kénytelenek bérnővéreket alkalmazni, ez a megoldás azonban nem igazán megfelelő, hiszen drága, ráadásul a bérmunkások idegenek az adott intézményben, és többnyire ők is fáradtak.

Az elnök szerint számos összetevője van annak, hogy egyes kórházakban miért alakul ki rendszeresen nagyobb adósság, és mások miért jönnek ki a költségvetésükből. Rengeteg olyan momentum van, amit nem lehet előre tervezni. Például nem tudhatjuk, hogy mennyi ember áll föl egy évben, és mennyibe kerül a pótlásuk. Azt sem lehet előre tervezni, mennyi műszer romlik el, mekkora áremelkedés lesz. Ezért is lenne jó, ha a kórházak költségvetésébe bele lehetne számítani az amortizációt, amit most jelenleg nem lehet.

dr. Ficzere Andrea szerint a magyar lakosságszámhoz képest sok az aktív ágy, nincs ennyire szükség, az idősödő társadalmat figyelembe véve egy részüket rehabilitációs, ápolási ággyá kellene átalakítani. A várólistákkal kapcsolatban az elnök arról beszélt, hogy általában nálunk kevesebbet kell várni egy-egy beavatkozásra, mint más országokban, de arra is felhívta a figyelmet, ezek a műtétek nem a sürgősségi ellátás részei, tehát ha valaki elhízott, nem mozgott egész életében, akkor nincs túl sok joga elvárni, hogy egy-két héten belül megoperálják.

Az orvos-bérekkel kapcsolatban a főigazgató cáfolta, hogy a magánellátásban gyakori lenne a 3-4 millió forintos havi jövedelem, ahogy az állami ellátásban sem jellemző. Arról is beszélt, hogy a nagyobb bevételek már nem egy-egy orvosi szakmához kötődnek, hanem a kereslethez.

A döntéshozókkal való kapcsolatról az elnök csak annyit mondott, hogy beszélt már a miniszterrel és a közvetlen munkatársával, úgy érezte, nyitottak az együttműködésre, tehát várják az egyeztetést.

Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy szerinte fontos lenne bevezetni egy olyan indikátor rendszert, közzétenni olyan statisztikákat, adatokat, amelyek alapján látni lehetne, melyik kórház milyen eredményeket ért el, amelyek alapján a betegek is tájékozódni tudnának. Ehhez persze először tisztázni kellene a betegellátás paramétereit. Hangsúlyozta azonban, hogy az aktív  kórházi ellátás az egész világon csökkenő tendenciát mutat, és előbb-utóbb az eredményorientáltság, az elszámoltathatóság alapján választódnak ki azok az intézmények, amelyek maradhatnak. Várhatóan így lesz ez nálunk is.

A magán és az állami ellátás egymás melletti működéséről a főigazgató azt mondta, szerinte megoldás lehetne egy ellenőrzött, átlátható átjárás a két ellátás között. Jelenleg ugyanis van átjárás, de teljesen ellenőrizetlen.

További részletek a riportban. 

Legolvasottabb cikkeink