• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fideszesek legalizálnák a kínai csodadoktorokat

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Három fideszes képviselő lehetővé tenné, hogy hivatalosan is praktizáljanak a hagyományos kínai orvoslás művelői Magyarországon.

Az orvos-politikusok külön eljárás nélkül elfogadnák a kínai diplomákat, csak igazolást kérnének arról, hogy odahaza nem tiltották el az illetőt az orvoslástól. Indokolt megteremteni annak a lehetőségét, hogy a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező hagyományos kínai orvosok is szabályozott körülmények között gyakorolhassák hivatásukat – ezzel indokolta módosító indítványát az a három fideszes képviselő (Kovács József, az egészségügyi bizottság elnöke, Bene Ildikó és Hollósi Antal), aki legalizálni szeretné a hagyományos kínai orvoslást – írja a hvg.hu portálja.

A három képviselő (civilben mindannyian orvosok) a legújabb egészségügyi salátatörvényhez nyújtottak be módosító javaslatot, amely alapján hatósági engedélyt kaphatnának azok a hagyományos kínai orvosok, akik legalább ötéves felsőfokú képzést követően kaptak oklevelet. Az engedélyhez nem lenne szükség az oklevél elismertetésére, hiszen az indoklás szerint ez – hasonló magyarországi képzés hiányában – nem is lehetséges. Az engedély kiadásának egyetlen igazi feltétele, hogy a kérelmezőnek „hitelt érdemlő módon" igazolnia kell, hogy hazájában (vagy abban az országban, ahol legutóbb dolgozott) nem tiltották el az orvosi tevékenység végzésétől – emeli ki a portál.

A magyar hatóság (valószínűleg a GYEMSZI, de ezt majd kormányrendeletben kell kijelölni) a módosító értelmében nyilvántartást is vezetne az engedéllyel működő hagyományos kínai orvosokról.

Magyarországon jelenleg is dolgoznak hagyományos kínai orvosok, de általában nem hivatalosan, orvosként. Van olyan központ, ami lényegében wellnessközpontként hirdeti magát, a hagyományos kínai gyógyszereket pedig táplálékkiegészítőként forgalmazzák.

Egyes magyar orvostudományi egyetemeken fel lehet ugyan venni ilyen órákat, de csak kiegészítő jelleggel, hivatalosan a kínai orvoslást nem ismerik el – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink