• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Figyelmeztető jelek a hőségben a szervezetünktől

Lapszemle 2019.07.22 Forrás: Napi.hu
Figyelmeztető jelek a hőségben a szervezetünktől

Ha a szervezetünk hűtése felmondja a szolgálatot a hőségben, akkor előbb csak görcsök és szédülés jelentkezik.

Drámai figyelmeztetéseket fogalmaztak meg orvosok az Egyesült Államokban a napokban, amikor egy újabb hőhullám támadt az ország túlnyomó részére - derült ki a CNN cikkéből. Az időjósok arra számítottak, hogy a lakosság 85 százaléka 32 Celsius-fokos napi maximum hőmérsékletet lesz kénytelen elviselni, és az emberek fele még ennél is magasabb, 35 fokos terhelést kap a nap legforróbb óráiban. Az aggodalom hátterében az áll, hogy az extrém forróságnak több halálos áldozata van az USA-ban, mint a hurrikánoknak és a tornádóknak együttvéve, írja a Napi.hu.

Bár általában a kiszáradást tartják a legnagyobb veszélynek, ami ilyenkor az embereket fenyegeti, a legaggasztóbb lehetőség a napszúrás, vagy más néven hőguta - fejtegette az amerikai sajtóorgánumnak Scott Dresden, a Northwestern University sürgősségi orvostannal foglalkozó professzora. A napszúrás legenyhébb tünete a zavarodottság, ennél jóval súlyosabb az agyvérzés, aminek könnyen elhalálozás lehet a vége - figyelmeztetett a szakember.

A túlzott felmelegedés, avagy hipertermia akkor fordulhat elő, amikor a test hőmérséklete meghaladja a 40 Celsius-fokot. Ezt általában úgy kerüli el az emberi szervezet, hogy részben izzadással, részben az erek kitágulásával igyekszik kivezetni a hőt a test felületére, ahol az szabadon eltávozhat. Az izzadás azonban elveszti a hatékonyságát, amikor a levegő páratartalma 75 százalék fölé emelkedik. A hűtés sikerességéhez az kell, hogy a külső hőmérséklet ne haladja meg az emberi test 37 fokos hőmérsékletét. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete nehezebben kezeli a túlhevülést, akárcsak azoké a felnőtteké, akik orvosságokat szednek.

Az első tünet, amit bárki önmagán is diagnosztizálhat, hogy szorító, görcsös érzés fogja el és szédülni kezd - mondja Dresden. Erre saját magunk, otthon is reagálhatunk azzal, hogy messze elkerüljük a lakás meleg pontjait és töltjük magunkban a folyadékot. Sokkal nagyobb a baj, ha valaki elesik vagy összeesik a forróságban. Ha valakin a barátai vagy a munkatársai azt látják, hogy zavart, az szintén komoly bajra, nevezetesen a hőguta lehetőségére utal.

Ebben az esetben irány a kórház. A kezeletlen, erős napszúrás miatt felgyorsulhat a beteg szívverése, leállhatnak bizonyos belső fiziológiai folyamatai és a történet végén meg is halhat.

Legolvasottabb cikkeink