• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Figyelmeztető jelek a hőségben a szervezetünktől

Lapszemle 2019.07.22 Forrás: Napi.hu
Figyelmeztető jelek a hőségben a szervezetünktől

Ha a szervezetünk hűtése felmondja a szolgálatot a hőségben, akkor előbb csak görcsök és szédülés jelentkezik.

Drámai figyelmeztetéseket fogalmaztak meg orvosok az Egyesült Államokban a napokban, amikor egy újabb hőhullám támadt az ország túlnyomó részére - derült ki a CNN cikkéből. Az időjósok arra számítottak, hogy a lakosság 85 százaléka 32 Celsius-fokos napi maximum hőmérsékletet lesz kénytelen elviselni, és az emberek fele még ennél is magasabb, 35 fokos terhelést kap a nap legforróbb óráiban. Az aggodalom hátterében az áll, hogy az extrém forróságnak több halálos áldozata van az USA-ban, mint a hurrikánoknak és a tornádóknak együttvéve, írja a Napi.hu.

Bár általában a kiszáradást tartják a legnagyobb veszélynek, ami ilyenkor az embereket fenyegeti, a legaggasztóbb lehetőség a napszúrás, vagy más néven hőguta - fejtegette az amerikai sajtóorgánumnak Scott Dresden, a Northwestern University sürgősségi orvostannal foglalkozó professzora. A napszúrás legenyhébb tünete a zavarodottság, ennél jóval súlyosabb az agyvérzés, aminek könnyen elhalálozás lehet a vége - figyelmeztetett a szakember.

A túlzott felmelegedés, avagy hipertermia akkor fordulhat elő, amikor a test hőmérséklete meghaladja a 40 Celsius-fokot. Ezt általában úgy kerüli el az emberi szervezet, hogy részben izzadással, részben az erek kitágulásával igyekszik kivezetni a hőt a test felületére, ahol az szabadon eltávozhat. Az izzadás azonban elveszti a hatékonyságát, amikor a levegő páratartalma 75 százalék fölé emelkedik. A hűtés sikerességéhez az kell, hogy a külső hőmérséklet ne haladja meg az emberi test 37 fokos hőmérsékletét. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete nehezebben kezeli a túlhevülést, akárcsak azoké a felnőtteké, akik orvosságokat szednek.

Az első tünet, amit bárki önmagán is diagnosztizálhat, hogy szorító, görcsös érzés fogja el és szédülni kezd - mondja Dresden. Erre saját magunk, otthon is reagálhatunk azzal, hogy messze elkerüljük a lakás meleg pontjait és töltjük magunkban a folyadékot. Sokkal nagyobb a baj, ha valaki elesik vagy összeesik a forróságban. Ha valakin a barátai vagy a munkatársai azt látják, hogy zavart, az szintén komoly bajra, nevezetesen a hőguta lehetőségére utal.

Ebben az esetben irány a kórház. A kezeletlen, erős napszúrás miatt felgyorsulhat a beteg szívverése, leállhatnak bizonyos belső fiziológiai folyamatai és a történet végén meg is halhat.

Legolvasottabb cikkeink