• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fizetéseken mért társadalmi megbecsülés

Lapszemle Forrás: betegfókusz.blog.hu

Amerikában rossz példának hozzák fel a doktorok előtt a magyarországi orvosi béreket.

Magyarországról nézve a fű is zöldebb Ausztriában, és ezen elv mentén az orvosokat és a nővéreket, illetve a munkájukat is biztos jobban becsülik a Lajta túloldalán, vélhetnénk. Azonban mint minden, ez is relatív. Az OECD is differenciáltan vizsgálta az egyes tagországokban az egészségügyi dolgozók fizetését: az adott ország átlagfizetéséhez viszonyítva határozták meg az egészségügyi dolgozók anyagi elismerésének a mértékét. A felmérés szerint a magyar orvosok és ápolók az átlagbérekhez viszonyítva a legkevesebbet keresők között vannak. Ez a fajta vizsgálat jó indikátora annak is, hogy mekkora a társadalmi megbecsültsége a szakmáknak – olvasható a Betegfókusz blogban, amelyet az Uzsoki kórház főigazgatója, Ficzere Andrea vezet.

A Magyarországra vonatkozó adatok alapján itthon egy általános orvos nagyjából a hazai átlagkereset 1,4-szeresét kapja meg hó végén, míg a szakorvosok jellemzően 1,6-szoros fizetéssel számolhatnak. Ezek az arányszámok nem a magánpraxisokra vonatkoznak, hanem az önkormányzati és közalkalmazotti bértábla adataira. A kórházi ápolók és egészségügyi szakszemélyzet tekintetében még rosszabb a helyzet, ők átlagosan a hazai átlagkereset alig 0,8-szorást kapják kézhez hó végén. Ezekkel az értékekkel Magyarország mindhárom kategóriában az utolsó helyet foglalja el az OECD tagországok rangsorában.

A fenti módszertan alapján az átlagkeresethez mérten a közpénzen foglalkoztatott orvosok és ápolók közül a Mexikóban dolgozók keresik arányában a legtöbbet.

Fontos kérdés, hogy a fentiek mentén mennyire érzik munkájukat és magukat megbecsültnek az adott országban dolgozó orvosok. Érdekes, hogy a fenti adatok alapján viszonylag jól megfizetett Egyesült Államokbeli doktorok miként viszonyulnak a kérdéshez. A kifejezetten frissen végzett orvosoknak és orvostanhallgatóknak szóló weboldal, a Faculty of Medicine egyik anyaga arra hívta fel nemrég a célközönség figyelmét, hogy lehetnének sokkal rosszabb helyzetben is, hiszen vannak náluk jóval kevesebbet kereső kollégák is a világon. A cikk többek között a Magyarországon praktizáló orvosok fizetését hozta fel (rossz) példának.