• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogszabályozás tb-alapon? Jöjjön vissza a gyerekkel tíz év múlva!

Lapszemle 2023.01.12 Forrás: valaszonline.hu
Fogszabályozás tb-alapon? Jöjjön vissza a gyerekkel tíz év múlva!

A legjobb a helyzet a fővárosban, ahol néhány hét, legfeljebb hónap után sorra kerülnek a kis páciensek, máshol három-öt év közötti a szórás.

Öt-tíz éves várakozási idő is előfordul a tb-finanszírozott rendelőkben fogszabályozásra, miközben az elmúlt három évben több kórházban is megszűnt az ellátás. Mire egy soproni vagy nagykanizsai tini sorra kerül, „kinővi” a gyerekrendelést, és vele az egészségbiztosítási támogatást. A kormány most növeli a rendelők finanszírozását, de könnyen lehet, hogy elkésett: a magánegészségügy egyre több helyen felfalja a közfinanszírozott ellátást. Van olyan dunántúli város, ahol a kórházban szakemberhiány miatt beszüntették a közellátást, miközben ugyanott 85 magánrendelő hirdet fogszabályozási tevékenységet, főként osztrákoknak. Nagykép – majdnem happy enddel - írja a Válaszonline.  

A zalai megyeszékhelyen nyolc év körül alakul a várakozási idő, a Balaton-parti városban az előjegyzések hossza hat év volt a koronavírus-járvány első hullámai alatt, mostanra sikerült a szakembereknek öt évre ledolgozni. Ám ez még mindig beláthatatlan távolságban van, ezért a családok helyzetén úgy könnyítenek, hogy az első konzultációra viszonylag gyorsan, öt-hat hét alatt időpontot adnak. 

– A nyitó konzultációt ugyan nem fizeti ki nekünk a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK), mert utána nem tudjuk megkezdeni a kezelést. Mégis térítésmentesen biztosítjuk ezt a lehetőséget a pácienseknek, mert azért dolgozunk, hogy segítsünk az embereken. Így viszonylag hamar látja szakorvos a gyereket, a család pedig tisztában lesz a problémával, és dönteni tud a továbbiakról. Vagyis arról, kivárják a hosszú éveket az állami rendszerben vagy felkeresnek egy magánrendelést. Kovácsék az utóbbit választották, és a privát orvos már meg is kezdte a tinilány kezelését. 

A gombamódra szaporodó magánrendelők láttán valószínűsítjük, hogy családok ezrei jutnak hasonló elhatározásra. A fogszabályozás problematikája mára egyes térségekben olyan jelentőssé vált, hogy az is kérdéses, beszélhetünk-e egységes állami ellátásról. 

A Válasz Online a Magyar Orvosi Kamara (MOK) segítségét kérte annak felméréshez, mennyire általános, hogy gyerekeknek éveket kelljen várniuk egy egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásra. Az orvoskamara 16 megyében gyűjtötte össze a leghosszabb várakozási idejű szakrendelések adatait. A számokból az derül ki, hogy az országon belül elképesztő különbségek alakultak ki. A legjobb a helyzet a fővárosban, ahol ugyan nem mindig könnyű elérni az asszisztenseket telefonon, de ha a kapcsolatfelvétel megtörtént, néhány hét, legfeljebb hónap után sorra kerülnek a kis páciensek. A Dunától keletre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találták a legrosszabb helyzetet, ahol egy és három év között szór a várakozási idő. Csongrádban is előfordul kétéves várakozás, de például Baján vagy Kalocsán hetek alatt sorra kerülnek a gyerekek. 

Pest megyében egy és két év közötti a várakozás idő. A legnagyobb gond a Dunántúlon érződik, ahol a két szélsőértéket Somogy és Győr-Moson-Sopron adja. Somogyban egyes rendelésekre rögtön be lehet jutni, Sopronban viszont tíz évet kell várni. Nem írtuk el, 10, azaz tíz esztendőt. 

További részletek a Válaszonline cikkében.